Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Dvaja rivali na titul EHMK 2013 podpísali Memorandum o spolupráci

Primátori dvoch východoslovenských miest Košíc a Prešova, ktoré bojujú o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, podpísali dnes na prešovskej radnici Memorandum o vzájomnom porozumení a budúcej spolupráci v prípade víťazstva jedného z týchto miest. V súťaži sú v hre ešte Nitra a Martin, ktoré spolu s Košicami a Prešovom postúpili do druhého kola súťaže.

Pokiaľ titul EHMK príde na východ Slovenska, organizátori podujatia sa zaviazali vyvinúť súčinnosť pri realizácii tohto projektu v prospech celého košického a prešovského regiónu. Budúca spolupráca zahŕňa prípravné obdobie v rokoch 2009 až 2012 a následne víťazný rok 2013.
Prešovský primátor Pavel Hagyari uviedol, že Východ vie držať spolu a má čo ponúknuť, aj keď stojí na kraji Slovenska a na schengenskej hranici. „Určite kopem za Prešov, ale ak by uspeli Košice, budem pracovať v prospech nich. Tento región môže byť Európskym hlavným mestom kultúry a centrom diania, “ povedal Hagyari. Projekt považuje za výnimočný v tom, že paradoxne cez kultúru môže podporiť ekonomiku, hoci v bežnom živote platí, že ekonomika podporuje kultúru. Primátori vytypovali oblasti, ktoré sa stanú súčasťou projektu EHMK bez rozdielu, či vyhrá Prešov alebo Košice. Hagyari uviedol, že Prešov zaradí do svojho projektu Tokajskú oblasť a mesto Košice. Naopak, Košice majú záujem využiť vo svojom projekte Spišskú cestu, opálové bane, Zlatú Baňu, kráľovské mestá Levoču, Kežmarok, Bardejov aj technickú pamiatku Solivary.
Košický primátor František Knapík prehlásil, že podpisom memoranda obaja verejne deklarovali, že naozaj chcú tento projekt realizovať na Východe. „Obidve mestá majú aj z pohľadu komisie predpoklady, že by tento projekt mohli realizovať. Chceme urobiť všetko pre to, aby v oblastiach, ktoré prezentujú spoločné témy, kde sú spoločné regionálne východiská, kde je spoločná báza kultúry, sme reálne spolupracovali. “
V Memorande sa uvádzajú ako spoločné témy súmestie Košice – Prešov, menšiny, kultúra marginalizovaných skupín (predovšetkým Rómov), v oblasti cirkví ekuména, východná a západná kultúra, Andy Warhol a nová kultúra o vode. Obe mestá by mali spolupracovať aj na projektoch amatérskeho a profesionálneho umenia, lokálnych televízií a v oblasti vzdelávania.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK