Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

FHE: Panther, Crossbow

Korene kapely Panther siahajú niekde do roku 1982. Koncom 80. rokov patril Panther (niekedy nesprávne uvádzaný aj ako Panter) v Prešove medzi najznámejšie formácie tvrdého rocku, zúčastnil sa aj legendárneho open-air koncertu v amfiteátri vtedajšieho Okresného domu pionierov a mládeže v Prešove (krátko pred revolúciou 1989).

„Hralo sa v záhrade za pionierskym domom (dnes tam stojí amfiteáter využívaný pravoslávnou cirkvou - pozn. red.), teda na otvorenom priestranstve. Bol to skvelý koncert, „odpálili“ to tam najmä Striga a Panther, išlo sa naplno a atmosféra bola perfektná. Keď bol v plnom prúde, prišiel nejaký človek, ktorý tvrdil, že je z uličného výboru KSS a žiadal ukončenie koncertu. Samozrejme, že sme mu nevyhoveli, koncert bol koniec - koncov povolený a nakoniec z toho aj tak nič vážne nebolo, “ popísal incident organizátor tohoto koncertu Ľubo Hanušín. Jaro Šechný, ktorý hral vtedy na pódiu s Pantherom tvrdí: „Je to pravda, že koncert bol predčasne ukončený. Vystúpili sme na záver ako hostia. Koncert bol vydarený hralo sa dobre. Údajne sa však niekto z Pavlovičovho námestia bol sťažovať na polícii kvôli hluku. Na to došli policajti a z toho, čo nám líčil náš zvukár vyplýva, že boli riadne pod parou. Nedali si nič vysvetliť, siahli na mixpult a sťahovali zvuk dole. Obecenstvo stálo, čakalo, čo sa bude diať, no nedialo sa už nič. Usekli nás asi v polovici, a tým koncert skončil. “

Kapela Panther pôsobila v zostave Jaro Šechný (gitara), Ľubo Karaffa (bicie), Robo Hnát (basová gitara) a Dano Hnát (gitara, spev). V prvej polovici 90. rokov Panther sporadicky koncertoval, potom sa definitívne rozpadol. Na hudobnú scénu sa vrátil v roku 1999 pod novým názvom Crossbow.

-

Crossbow

Pokračovateľ známej metalovej skupiny Panther. Ex-členovia Pantheru na čele s gitaristom Jarom Šechným spravili comeback pod názvom Crossbow (na snímke) na Rockovej lige 1999. Štýlovo Crossbow nadväzoval na new wave of british heavy metal. Okrem RL úspešne absolvoval aj Gitarfest 1999.

Foto: archív autora

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK