Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Delňa má šancu na oživenie

Prešovská radnica urobila základný krok k tomu, aby mesto malo svoj aquapark. Mal by vzniknúť v terajšom areáli vodnej nádrže Delňa, ktorú chce v náklade 50 miliónov korún zrekonštruovať a rozšíriť služby nový prenajímateľ, spoločnosť Šovar Prešov, s.r.o. a OZ Delňa.

Nádejný investor sa dohodol o prenájme areálu s firmou ZZPO Delňa, ktorá nebola úspešná pri získavaní finančných zdrojov z EÚ. Do projektu vloží 2,5 mil. Sk vlastných peňazí, 47,5 mil. Sk chce získať z eurofondov z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, Podpora podnikateľských aktivít v oblasti cestovného ruchu. Mesto plánuje pomôcť pri budovaní infraštruktúry k areálu Delňa, na čo potrebuje 300 tis. Sk, o zdroje sa chce uchádzať z ROP, Podpora a rozvoj infraštruktúry cestovného ruchu. Súčasný areál prírodného kúpaliska sa rozprestiera na rozlohe 13 ha, navyše mesto investorskej firme prenajme ďalšiu susediacu parcelu s výmerou 9853 m2 za 40 tis. Sk na rok. Aby mal investor svoje veľkorysé plány na „rekreačno-športové centrum so zážitkovým kúpaliskom s celoročnou prevádzkou Delňa, “ ako znie oficiálny názov projektu, kde realizovať. Poslanci už schválili dlhodobý nájom parcely na 45 rokov, text zmluvy budú schvaľovať v júlovom zastupiteľstve. Hlavný objekt s celoročným kúpaním musí investorská firma otvoriť pre verejnosť do konca roku 2010, v opačnom prípade pripravovaná zmluva stratí platnosť.
Ako uviedla konateľka spoločnosti Šovar Prešov Mariana Mikulová, v novostavbe s celoročnou prevádzkou budú bazény, vitálny svet, sociálne a hygienické zariadenia, reštaurácie, vstupná hala a zimná záhrada. Plavecký bazén o rozmeroch 25x8 metrov bude mať štyri dráhy. Oddychový neplavecký bazén bude lákať návštevníkov relaxačnými atrakciami, nájdu tu perličkovú masáž, divokú rieku s masážnymi miestami, vyvieračky vzduchu a vody, chrliče vody a horúci sedací bazén. Detský bazén bude mať zaoblený tvar, deti v ňom nájdu fontánky, vyvieračky vody a šmýkačku. K najlákavejším zábavným prvkom bude patriť krytý tobogan a dvojdráhová šmýkačka. Plocha všetkých bazénov spolu presiahne 1 000 m2. Teplota vody bude odstupňovaná od 28 do 38°C. Ako doplnila Mikulová, v lete budú mať návštevníci možnosť posedieť si na terase nad vodnou hladinou nádrže. Denná kapacita celoročného kúpaliska bude 1100 návštevníkov. Priamo pred areálom Delne bude môcť zaparkovať vyše sto vozidiel.
Za posledné roky na Delňu prišlo v letnej sezóne okolo 30 tisíc platiacich návštevníkov. Vodná hladina sa rozprestiera na ploche 250 x 130 m, najväčšia hĺbka vody dosiahla tri metre. Denná kapacita areálu bola 7 tisíc návštevníkov. Najväčšou atrakciou bol tobogan. Areál vyhľadávali hlavne ľudia, ktorí majú radi zeleň a potrebujú viac životného priestoru. Konajú sa tu tiež koncerty kapiel.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK