Streda, 08. máj 2024
Meniny má Ingrida | zajtra Roland

Petícia: Kto chce a kto nechce zariadenie pre deti a dôchodcov?

Občania Šidlovca, Dúbravy a Starej Dúbravy začali zbierať podpisy pod petíciu, v ktorej žiadajú primátora mesta Pavla Hagyariho zriadiť v mestskej budove na Jánošikovej ulici kombinované zariadenie pre deti a seniorom. Ide o mestskú časť s prevahou rodinných domov, kde žije do tritisíc obyvateľov, z toho je približne 500 dôchodcov.

Lokalita má perspektívu sa ďalej rozrastať. Ako uviedla poslankyňa mestského zastupiteľstva Marta Kollárová, „Prešov má štyri kluby dôchodcov, ktoré z kapacitných dôvodov nepostačujú. Mestu chýba koncepcia poskytovania sociálnych služieb. Tie fungujú skôr na sídliskách, no v lokalitách s individuálnou zástavbou absentujú. “ Petičný výbor má záujem o budovu, ktorá v minulosti slúžila ako základná, potom materská škola, neskôr tu mesto presťahovalo stredisko služieb školám. Naposledy budovu získala do prenájmu nezisková organizácia, ktorá svoj zámer na predškolské zariadenie nerealizovala a budova dva roky chátra.
„K zostaveniu petície nás prinútilo neúčelné využívanie mestskej budovy. Aj v minulosti sme žiadali o zriadenie predškolského zariadenia, klubu dôchodcov, služieb pre seniorov a voľno-časové aktivity, “ píše sa v petícii. Primátor Prešova Pavel Hagyari tvrdí, že takýto projekt vymyslelo mesto a "je to vykopávanie otvorených dverí“.
Budova je prízemnou stavbou so šiestimi miestnosťami, ktorá má dva samostatné vchody. Stojí na oplotenom mestskom pozemku s novým multifunkčným ihriskom. Členka petičného výboru Mária Pancuráková si vie predstaviť pod jednou strechou činnosť materského centra aj klubu seniorov. Dôchodcovia majú záujem o priestory na kultúrne aktivity, klubovú činnosť, nácvik spevokolu, privítali by donášku obedov a raz do týždňa by chceli využívať aj služby kaderníka a holiča. Pri dobrej organizácii si vedia predstaviť v týchto priestoroch aj kaplnku, kde by sa mohli konať náboženské obrady. Priamo na Šidlovci býva kňaz v seniorskom veku, ktorý by bol ochotný obrady vykonávať, uviedla Pancuráková. Ihrisko a druhá časť budovy by mohli slúžiť ako predškolské zariadenie a priestor pre stretávanie sa žien na materskej.
Podľa Kollárovej, časť budovy je v dobrom stave, klub dôchodcov by mohli otvoriť okamžite. Ak by sa mesto rozhodlo podporiť projekt, ktorý ráta s rozsiahlou rekonštrukciou a výstavbou podkrovných miestností, potrebovalo by na to vyše 10 miliónov korún. Petíciu, ktorú rozbehli v pondelok, plánujú doručiť na mestskú radnicu do konca júna. Chcú tým dotlačiť radnicu, aby konala.
Primátor Prešova Pavel Hagyari povedal, že celý projekt vymyslelo mesto a je určený pre športovo-sociálne účely. "Malo by tam byť detské ihrisko, športovisko, priestor pre deti a seniorov. Buď to budeme robiť my, alebo nájdeme nájomcu, ktorý to spraví na vlastné náklady, “ skonštatoval primátor. Zdôraznil, že ide o mestský projekt, ktorý radnica bude určite realizovať. "Ja sa divím, že pani Kollárová kradne mestské projekty a vyhlasuje petície, “ vyjadril sa Hagyari
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK