PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/4204/prazdninovy_tip_na_vylet-hrebenovka_malych_pienin.html

Prázdninový tip na výlet: Hrebeňovka Malých Pienin

Počas prázdnin som na každý týždeň pre čitateľov pis.sk pripravil tip, ktorý sa netýka priamo prešovského regiónu. Budú to zväčša stredne náročné podujatia aj vo väčších horách Slovenska, ktoré sú vhodné ako celodenné túry práve počas voľných dní. Začíname v Pieninách, hraničnou hrebeňovkou ich časti, Malých Pienin. Tá je krajinársky nádherná, striedajú sa v nej bralá bradlového pásma s rozsiahlymi horskými lúkami a širokými výhľadmi. Na jej trase je aj najvyšší vrch celých Pienin Vysoké skalky (1 050 m) a je mojou srdcovou chuťovkou.
Hrebeň Malých Pienin

Trasa: Malý Lipník (580 m) - Lesnické sedlo (720 m) - Šlachovky (Vysoký vrch, 899 m) - Durbaška (942 m) - Vysoké skalky (1 050 m) - Vrchriečky (966 m) - sedlo Rozdiel (862 m) - Litmanová (679 m).

Značka: červená 0905, žltá 8595, poľská modrá, žltá 8598.

Pohorie: Pieniny, Ľubovnianska vrchovina

Trvanie trasy: 4:45 h.

Obtiažnosť: stredne náročná

Mapa: VKÚ Harmanec č. 103 - Spišská Magura, Pieniny, 1:50 000

Prístup na začiatok trasy (pozri www.cp.sk):

Autobus SAD z Prešova do Starej Ľubovne, odtiaľ do Veľkého Lipníka, resp. Lesnice.

Vlak z Prešova cez Plaveč do Starej Ľubovne, odtiaľ autobusom do Veľkého Lipníka, resp. Lesnice.

Túru začíname v obci Veľký Lipník (580 m) na ceste medzi Starou Ľubovňou a Červeným Kláštorom. Tu sa napojíme na červenú značku a po chvíli odbočíme z hlavnej cesty doprava. Hneď tu sa začína pomerne prudké stúpanie po malebných horských lúkach, čím vyššie, tým lepší výhľad sa otvára. Výškové metre pomerne rýchlo pribúdajú, až napokon vychádzame na cestu a parkovisko v Lesnickom sedle (720 m, 30 min.). V sezóne je tu otvorené občerstvenie a malé infocentrum, predovšetkým je však odtiaľ skvelý výhľad na celé Pieniny, vrátane nášho hraničného hrebeňa. Tento úsek si však môžeme ušetriť, ak v Lipníku chytíme autobus smerom do Lesnice a vystúpime priamo v sedle.
Pokračujeme po žltej značke. Prejdeme cez cestu a mierne stúpame, stáčajúc sa doprava po otvorených lúkach s nádhernými pohľadmi do doliny Lesnického potoka. Po poľnej ceste klesneme do plytkého sedielka, postupne sa stočíme doľava a začíname stúpať na hrebeň. Priamo pred sebou máme vľavo ostro rezané bralo Rabštína (842 m) a oblú homoľu Šlachoviek (Vysokého vrchu). Stúpame v riedkom poraste borovíc a borievok až na hraničný hrebeň, do turistického priechodu Šlachovky (760 m). Tu odbočíme zo značky (klesá do Poľska) doprava a po chodníku bez nej prejdeme pár záverečných desiatok metrov na vrchol Vysokého vrchu (Wysoki Wierch, 899 m, 1:15 h). Ten ponúka krásny výhľad na všetky strany. Vidno Pieniny, Tatry, poľský Beskid Sadecki, náš hrebeň s dominantnými Vysokými skalkami, ale aj vrcholy Spišskej Magury a ďalších pohorí. Skvostné!
Zídeme z vrcholu po hraničnej ceste a čochvíľa sa zľava pripojí poľská modrá značka, ktorá nás povedie ďalej. Čaká nás lahôdkový zvlnený úsek po lúkach na Durbašku (942 m) s neustálymi výhľadmi. Na poľskej strane je tu vlek, nižšie chata a to sú momenty, keď velebíte ten schengen, ktorý urobil túto túru úplne bezproblémovou… Pokračujeme ďalej hrebeňom, ktorý je však už zalesnený a chodník sa stáva miestami skalnatý. Stále kopíruje hraničné kamene a podľa nich aj niekoľkokrát stúpa a klesá. Napokon klesne do úzkeho sedielka so zelenou značkou a odtiaľ prudšie stúpa po úzkom, skalnatom chodníčku, za mokra veľmi šmykľavom. Chodník prichádza až tesne pod bariéru Vysokých skaliek, záverečné metre po vrcholovej značke sú uľahčené stúpačkami a rebríkom. Takto vystúpime na skalnú vrcholovú plošinu Vysokých skaliek (1 050 m, 2:45 h). Opäť skvostný, vzdušný výhľad s ešte väčším záberom smerom na Slovensko. Za dobrého počasia sa tu dajú presedieť hodiny, pozerať sa a dumať.
Z vrcholu zídeme pár metrov späť na značku, odbočíme doprava a pokračujeme traverzom späť popod vrchol, ktorý sme pred chvíľou navštívili. Obídeme Vysoké skalky a opäť po hranici prichádzame do ďalšieho turistického priechodu, sedla pod Vysokými skalkami (970 m, 3 h). Nasleduje málo členitý úsek striedavo lesom a lúkami až pod výraznú Vysokú (1 013 m). Jej vrchol obchádzame traverzom po modrej z poľskej strany, otvárajú sa nám pekné pohľady na okolité doliny. Hrebeňový chodník nás vyvedie až k skalnej bariére tesne pod vrcholom Watriska (1 015 m). Pokračujeme hrebeňom až na Vrchriečky (966 m). Za nimi začíname klesanie, postupne sa dostávame opäť do výrazne lúčnatých partií s perfektným výhľadom na skalné bralá v doline Biala Woda. Takto klesneme až do sedla Rozdiel (862 m, 4 h) na hranici Pienin a Ľubovnianskej vrchoviny.
Tu opustíme náš hraničný hrebeň, odbočíme doprava a po žltej značke, v malebnej scenérii salašov, senníkov a vytŕčajúcich bradiel, zostupujeme okolo potoka, čochvíľa už po pevnej ceste. Prejdeme cez známe lyžiarske stredisko Fakľovka a prichádzame na horný okraj obce Litmanová (679 m, 4:45 h, autobusové spojenie do St. Ľubovne), kde je záver nášho výletu. Ak vám vyjde počasie, je to jedna z najkrajších trás celého východného Slovenska.

 
3.7.2008 | Pridal: Martin Belej | Tip na výlet | čítané: 11288 krát