Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Konflikt sa nekonal

Zhruba päťdesiatka ľudí sa minulú stredu podvečer stretla v salóniku prešovského hotela Senátor na verejnej diskusii k investičnému plánu mesta pre rok 2001. Diskusiu s názvom Kam idú vaše peniaze zorganizovalo Prešovské občianske fórum (POF), ktoré obdobnú diskusiu o investičných prioritách mesta pripravilo aj vlani a predvlani.

Hosťami POF boli tentoraz poslanci Ján Balún (SDKÚ), Ivan Benko (nezávislý) a Emil Blicha (HZDS) a novinári Anna Košuthová, Peter Novotný a Karol Wiesner.

"Poslanci Benko a Blicha sa častokrát ako občania zapájali do diskusií, preto sme chceli dať im možnosť, aby mohli priamo predniesť svoje konštruktívne návrhy," komentoval výber hostí riaditeľ POF Luděk Mlčoch, pričom dodal, že k týmto dvom opozičným poslancom pozvalo POF zástupcu "vládnuceho" poslaneckého klubu a na základe dobrých skúseností z minulého roku aj troch zástupcov médií.

Luděk Mlčoch ďalej skonštatoval, že išlo o diskusiu pre občanov, preto si Prešovské občianske fórum mohlo dovoliť urobiť daný výber hostí, pričom skutočný priestor nielen na diskusiu, ale i na schvaľovanie investičného plánu, bude pre kompetentných zástupcov občanov na verejnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, 29. januára.

Napriek tomu, že v kresle pre hostí sedeli zástupcovia "totálnej opozície", na diskusii sa to neodzrkadlilo. Kto očakával ostré názorové strety jednotlivých politikov a novinárov, odišiel sklamaný. Diskusia sa niesla v nekonfliktných pokojných vodách.

Občanov zaujímali konkrétne problémy, napríklad to, prečo sa nepočíta s opravou chodníka a parkovísk na Štúrovej 13. Ivan Benko vyhlásil, že on osobne túto vec podporuje a navrhne ju. Obidvaja ďalší politici mu vyjadrili podporu, Emil Blicha dokonca slovami: "My už sme ako siamské dvojičky, takže keď niečo Ivan Benko navrhne, ja to podporím."

Došlo aj na otázku výstavby krytého kúpaliska, ktorá sa v minulom období a pred voľbami objavovala ako jedna z kľúčových tém. Tohto roku bazén nie je v pláne investičnej výstavby vôbec zahrnutý. Ján Balún k tomu uviedol, že bazén naďalej patrí z dlhodobého hľadiska medzi priority, avšak v súčasnosti naň nie sú prostriedky, takže preto sa mesto rozhodlo vynaložiť financie efektívnejšie. Podľa jeho slov je plán investičnej výstavby zostavený kvalitne a zadlženosť mesta nie je veľká, napríklad v porovnaní s inými slovenskými krajskými centrami. Naopak, poslanec Ivan Benko si uviedol, že zadlženosť je veľká, v čom ho podporil aj jeho kolega Emil Blicha.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK