Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Svätoplukova ulica je kvôli vodárom úplne uzavretá

Počas letných prázdnin bude úplne uzavretá Svätoplukova ulica v historickom centre Prešova, ktorá spája Hlavnú ulicu s Františkánskym námestím. Dôvodom sú výkopové práce, ktoré súvisia s projektom Prešov – pitná voda a kanalizácia v povodí rieky Torysa, obstarávateľom projektu je Východoslovenská vodárenská spoločnosť Košice.

Na úseku dlhom asi 120 metrov je úplný zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel a prenosným značením je vyhradené parkovanie automobilov. Ako informovala koordinátorka dopravy Adriána Compeľová z oddelenia dopravy Mestského úradu v Prešove, rekonštrukcia sa týka výmeny vodovodného a kanalizačného potrubia. Po ukončení prác vodárov nastúpia cestári, ktorí opravia povrch vozovky. V časti, kde platí pešia zóna, položia kamennú dlažbu totožnú s centrom mesta. Stavebná firma sa zaviazala, že počas prác zabezpečí bezproblémový prejazd chodcov a dostupnosť k detskému parku v Záhrade umenia na konci Svätoplukovej ulice. Uzávierka potrvá do 31. augusta.
Rozkopávky miestnych komunikácií, chodníkov a zelene v Prešove pokračujú aj na uliciach Terchovská, Slávičia, Horárska, Súľovská a na Ulici Za Kalváriou. V tejto mestskej časti sa vodné potrubie a kanalizácia mení na úseku dlhom vyše 5 300 metrov, cesta je tu úplne uzavretá pre všetky motorové vozidlá bez možnosti obchádzky. Obyvatelia sa k svojim rodinný domom môžu dostať iba peši. Pracuje sa po etapách, do 10. decembra budú všetky rozkopávky zasypané. Do pôvodného stavu sa tieto komunikácie dostanú až v lete budúceho roku. V týchto dňoch cestári opravujú povrch vozovky po rozkopávkach na Štefánikovej ulici, kde menili potrubie v apríli.
Projekt Prešov - pitná voda a kanalizácia v povodí rieky Torysa odštartoval v júni minulého roku. Investičný náklad prevyšuje sumu 50 mil. eur. Ide o najväčší vodárenský projekt na východe Slovenska, ktorý podporila Európska únia z Kohézneho fondu 80% z celkových nákladov, čo predstavuje sumou vyše 40 mil. eur. Obstarávateľom projektu je Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) a.s. Košice. Projekt rieši zásobovanie pitnou vodou rozšírením a rekonštrukciou vodovodnej siete a rozšírením skupinových vodovodov, jeho súčasťou je rozšírenie a výstavbu novej kanalizačnej siete a čistenie odpadových vôd. Dotýka sa štyroch miest – Prešova, Sabinova, Lipian, Veľkého Šariša a 35 obcí v Prešovskom kraji a štyroch obcí v Košickom kraji. Termín ukončenia je koniec roka 2009. Dovtedy sa má postaviť 69 stavieb, približne 300 kilometrov vodovodných a kanalizačných sietí, 17 vodovodných čerpacích staníc, 18 vodojemov, 22 kanalizačných čerpacích staníc, rekonštrukciou prejde päť čističiek odpadových vôd, stavať sa bude na trase dlhej 80 kilometrov. Výhľadovo do roku 2011, kedy sa zrealizujú aj miestne prípojky, na vodovod sa napojí 24 700 obyvateľov a na kanalizáciu vyše 19 200 obyvateľov povodia rieky Torysa.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK