Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poslanci odsúhlasili duobusy

Dopravný podnik mesta Prešov plánuje v budúcom roku uviesť do prevádzky na linkách MHD duobusy. Ide o vozidlá s kombinovaným pohonom na elektrickú energiu aj naftu. Oproti klasických trolejbusov majú výhodu v tom, že vďaka dieselagregátu dokážu jazdiť aj mimo vybudovanej trolejbusovej dráhy.

Prostriedky na zavedenie duobusov chce DPMP získať z európskych fondov. Návrh na predloženie projektu včera odsúhlasili mestskí poslanci. Výška celkových výdavkov na projekt predstavuje 332 miliónov korún, z čoho by DPMP, a.s. mal zabezpečiť spolufinancovanie v objeme 5%, teda 16,6 milióna korún. Spolu by malo byť zakúpených 20 duobusov, z nich 12 by malo byť štandardných 12-metrových v cene 15 miliónov korún za kus a zvyšných 8 kĺbových s dĺžkou 18 metrov a cenou 19 mil. Sk za jedno vozidlo. Využitím duobusov by sa zvýšil podiel trolejbusovej dopravy na území mesta a z prevádzky budú môcť byť vyradené najstaršie autobusy vyrobené pred rokom 1996. Zároveň by zavedenie duobusov prinieslo zníženie emisií výfukových plynov do ovzdušia.
(ik)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK