Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Prázdninový tip na výlet: Kriváň

Azda najznámejší slovenský štít, Kriváň (2 494 m) sa vypína na západnom okraji Vysokých Tatier. Tvarom skutočne nemá medzi našimi horami konkurenciu, výstup naň je hodnotnou vysokohorskou túrou s nádherným výhľadom od vrcholového kríža.

Kriváň z Važeckých lúk

Trasa: Podbanské, Tri studničky (1 140 m) - Pod Kriváňom (2 140 m) - Kriváň (2 494 m) - Pod Kriváňom (2 140 m) - Jamské pleso (1 450 m) - Pod Furkotskou dolinou (1 450 m) - Štrbské Pleso (1 355 m).

Značka: zelená 5803, modrá 2903, červená 0930

Pohorie: Vysoké Tatry

Trvanie trasy: 7:15 h

Obtiažnosť: náročná

Mapa: VKÚ Harmanec č. 113 - Vysoké Tatry, 1:50 000

Prístup na začiatok trasy (pozri www.cp.sk):

Autobus SAD z Prešova do Popradu, odtiaľ bus na Podbanské, zastávka Tri studničky.

Vlak z Prešova cez Kysak do Popradu, odtiaľ busom na Podbanské, alebo TEŽ-kou na Štrbské Pleso.

Výstup na Kriváň sa začína pri horárni Tri studničky (1 140 m) na Ceste slobody pri Podbanskom, tu kedysi stávala aj chata kpt. Rašu. Zelená značka vstupuje do toho, čo ostalo z lesa a začína hneď od začiatku pomerne prudko naberať výšku, aj v niekoľkých serpentínach. Postupne vychádza do nižšieho lesa, začína sa pásmo kosodreviny. Pod kótou Grúnik (1 575 m) míňa pamätník obetiam 2. svetovej vojny, zároveň sa tu otvárajú veľmi pekné výhľady. Chodník ďalej stúpa do svahov Krivánskeho žľabu, traverzujúc rázsochu Priehyba, ktorá vybieha z vrcholu Kriváňa na juhozápad. Značka v neustálom stúpaní obchádza oblúkom charakteristický žľab a na jeho náprotivnom svahu prichádza ku križovatke Pod Kriváňom (2 140 m, 2:50 h).
Pokračujeme po modrej značke. Nasleduje nepríjemný, strmý výšvih v rozbitom skalnatom teréne, ktorý ústi na rameno Kriváňa. Tu sa otvárajú nádherné pohľady na východ, na Krivánske Zelené pleso i širšie okolie. Po pár metroch vychádzame na vrchol Malého Kriváňa (2 335 m), odkiaľ pokračujeme hrebeňom do Daxnerovho sedla a z neho v stúpaní po skalách. Prichádzame pod vrcholový svah a po jeho zdolaní sme na vrchole Kriváňa (2 494 m, 4 h). Ak vám to počasie a frekvencia turistov na vrchole dovolí, poriadne si vychutnajte výhľady na okolie, ktorým dominujú najmä Západné Tatry, Červené vrchy a Poľské Tatry. Smerom na východ sa zasa prepletajú hrebene a doliny Vysokých Tatier. Jednoducho paráda.
Zostup je hádam viac bolestivý než výstup. Zostupujeme po známej modrej značke späť, v spomínanom výšvihu treba dávať veľký pozor na voľné kamene. Takto opäť prichádzame na križovatku Pod Kriváňom (2 140 m, 4:40 h). Odtiaľ pokračujeme po modrej, ktorá dlho traverzuje klesajúce rameno Kriváňa, až napokon vychádza naň a ponúka zaujímavé pohľady do Važeckej doliny a Zadného Handla. Chodník pomaly klesá až do pásma kosodreviny a neskôr lesa, až napokon po trocha zdĺhavej pasáži prichádza ku križovatke Jamské pleso (1 450 m, 6 h). Samotné jazero je trocha viac doprava, my však pokračujeme doľava, po červenej Tatranskej magistrále. Čaká nás zvlnený, no nie veľmi členitý chodník až k ústiu Furkotskej doliny. Od nej už prevažne smerom nadol až k ústrednej turistickej orientácii na Štrbskom Plese (1 355 m, 7:15 h).

Niekoľko pripomienok: Určite neskúšajte ísť na Kriváň, keď hrozí búrka, pretože na tejto hore prakticky neexistuje žiadny úkryt. Treba si vziať dostatok vody. Odporúčam ísť radšej cez týždeň, lebo počas víkendov a voľných dní býva na vrchole a aj chodníkoch priam korzo. Samozrejme, oplatí sa vyraziť skoro ráno, za svitania a byť hore čo najskôr. Tá hora fakt stojí za to.

Poznámka: Fotky k článku vznikli asi mesiac predtým, než vietor zlikvidoval tatranské lesy. Tak je to aj pripomienka, ako to vyzeralo kedysi. Za fotky ďakujem môjmu kamarátovi Mirovi Semešovi.

Nad Grúnikom chodník stúpa do Krivánskeho žľabu
Spätný pohľad na výstupovú trasu, v pozadí Západné Tatry
Pod výšvihom na hrebeň, vľavo vrchol
Na hrebeni, vpravo Malý Kriváň, vzadu vľavo Kriváň
Výhľad z vrcholu na východ, vzadu Gerlach
Výhľad z vrcholu do záveru doliny Nefcerka
Pohľad do Važeckej doliny
Scenérie na zostupe
Jamské pleso
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK