PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/4238/recykloboxy_na_pouzite_baterie.html

Recykloboxy na použité batérie

Technické služby mesta Prešov dali v týchto dňoch do užívania recykloboxy, do ktorých môžu Prešovčania vyhadzovať použité batérie, monočlánky či tužkové baterky. Doteraz sa ich mohli zbaviť iba na dvoch zberných dvoroch. Občania ich nájdu pri mestskej radnici na Hlavnej a Jarkovej ulici.

Nové boxy sú aj v niektorých areáloch materských a základných škôl. Ako informovala pracovníčka TsMP Beáta Baranová, ide o podpornú aktivitu EKO mesto ako súčasť projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013, o ktoré sa Prešov uchádza.
Prešovská radnica sa separácii odpadu začala venovať pred 12 rokmi. V súčasnosti sú v meste rozmiestnené na 145 miestach kontajnery na separáciu papiera, skla, plastov a kovu. Ostatné komodity môžu obyvatelia odnášať na zberné dvory na Bajkalskej a Jesennej ulici. Najnovšie našli firmu aj na recykláciu penového polystyrénu. Podľa vyjadrenia Baranovej, v priebehu prvého polroka TsMP vyzbierali 184 ton papiera, 211ton skla, takmer 33 ton plastov a približne 5, 5 ton olejov. Vyzbierané žiarivky vážili viac ako 100 kilogramov. Hmotnosť kovových obalov bola vyššia ako tri tony. Viacvrstvové kombinované materiály – tetrapaky vážili vyše desať ton.. Hmotnosť vyzbieraného nebezpečného odpadu bola 2, 5 tony. V priebehu tohto obdobia technické služby vyzbierali 3,3 tony batérií a akumulátorov.

 
28.7.2008 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1978 krát