PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/4249/presov_to_s_kandidaturou_na_ehmk_2013_mysli_vazne.html

Prešov to s kandidatúrou na EHMK 2013 myslí vážne

Že mesto Prešov myslí svoju kandidatúru na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 naozaj vážne, svedčí množstvo kultúrnych podujatí a reklamná kampaň v uliciach mesta. V rámci Kultúrneho leta a iných projektov žije mesto hudobnými a tanečnými vystúpeniami, koncertmi kapiel, komornej klasickej hudby, výstavami aj prezentáciou dramatického umenia.

Vizuálne na kampaň upozorňujú reklamné panely vedľa ciest a pútače na budovách domov. Symboly kampane - štvorfarebné drahokamy a figúrka známa z hry Človeče nehnevaj sa, ktoré dostali v kampani pomenovanie eurofriend, možno vidieť na trolejbusoch mestskej hromadnej dopravy, ba aj na miešačke betónu. Hlavnú ulicu lemuje 14 figúrok eurofriends, ktoré pomaľovali žiaci jednotlivých základných škôl. Často využili tvar postavičky a dali jej podobu veselého človiečika. Nezabudli ani na symboly mesta – erb, kostol sv. Mikuláša, kone. Nechýbajú ani znaky Európskej únie, hviezdičky sú napríklad na šiltovke jedného panáčika, vlajky štátov EÚ má na svojom oblečení iný eurofriend. Z opačnej strany je figúrka nosičom informácií o projekte, ktorý dostal názov (ne)Objavený drahokam. Je v slovenskej aj anglickej verzii. Panely zasponzorovali prešovské firmy.

Mesto Prešov kandiduje s podporou Prešovského samosprávneho kraja a 13 miest z jednotlivých okresov. Víziou mesta je vytvoriť najsilnejšie kreatívne a kultúrne centrum na východnej hranici EÚ. Ide o atraktívny región, ktorý sa môže pochváliť najvyšším pohorím na Slovensku Vysokými Tatrami s Gerlachovským štítom a 170 horskými jazerami ľadovcového pôvodu, horskými vodopádmi, jaskyňami a sieťou turistických chodníkov. Na územie zasahuje päť národných prírodných parkov. Je to kraj kúpeľov s vyše 400 minerálnymi a termálnymi prameňmi. V meste Prešov aktívne pôsobí osem cirkví a židovská náboženská obec. Sídlia tu tri biskupstva - pravoslávne, gréckokatolícke a evanjelické. Prešov je mnohonárodnostným mestom, v ktorom žijú okrem Slovákov aj Rómovia, Rusíni, Ukrajinci, Maďari, Nemci, Poliaci, Rusi a ďalší. Projekt (ne)Objavený drahokam pozostáva so štyroch pilierov, ktoré dávajú šancu pre otvorenú myseľ (červená), kreatívnu budúcnosť (modrá), eko mesto (zelená) a drahokam Európy, ktorý je zameraný na profesionálne a amatérske umenie (žltá).
-mm-

 
5.8.2008 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2164 krát