PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/4250/kostol_sv-_mikulasa_v_sobotu_vyhlasia_za_konkatedralu.html

Kostol sv. Mikuláša v sobotu vyhlásia za konkatedrálu

Pápež Benedikt XVI. povýšil kostol sv. Mikuláša v Prešove na konkatedrálny chrám. Slávnostné vyhlásenie sa uskutoční v sobotu 9. augusta o 9:00 pri pontifikálnej sv. omši v Dóme sv. Mikuláša.

Hlavným celebrantom bude košický arcibiskup Alojz Tkáč, pre ktoré sa týmto aktom stáva prešovský kostol sv. Mikuláša druhým domovom po katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Košická arcidiecéza tak bude mať na svojom území prvú konkatedrálu. Po plánovanej rekonštrukcii kostola bude mať arcibiskup v konkatedrále svoj biskupský stolec. V Prešove sa pripravuje tiež otvorenie kancelárie biskupa.
Ako informoval kaplán farnosti sv. Mikuláša v Prešove Miroslav Pillár, ktorý je zodpovedný za prípravu slávnosti, medzi veriacimi ide o veľmi očakávanú udalosť. Na slávnostnej sv. omši organizátori očakávajú okolo 1 500 ľudí. Napriek dovolenkovému obdobiu by mali prísť niektorí členovia Konferencie biskupov Slovenska, emeritní biskupi na dôchodku, biskupi iných cirkví, ktorí pôsobia v Prešove - evanjelický, pravoslávny a gréckokatolícky biskup. Pozvaní sú aj zástupcovia samospráv. Počas slávnosti bude v novej konkatedrále spievať sestra Maristella Kačová, latinský zbor a mládežnícky zbor pri kostole sv. Mikuláša.
Dve bohoslužby, ktoré by sa mali konať v sobotu o 5:45 a o 6:15 v kostole sv. Mikuláša v tento deň nebudú.

 
7.8.2008 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 15115 krát