Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Medzinárodná komisia hodnotila kandidáta na titul EHMK 2013

Či Prešov získa titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) pre rok 2013, vo veľkej miere záleží od dojmu, s akým z Prešova odchádzali členovia medzinárodnej hodnotiacej komisie. Manažérka projektu Anna Podlesná uviedla, že z prezentácie majú veľmi dobrý dojem, ale Prešov má ešte stále troch konkurentov, ktorými sú mestá Košice, Nitra a Martin.

Prešovčania vsadili na prepojenosť medzi kultúrou, históriou a tvorivým potenciálom človeka. Hodnotiacej komisii predstavili projekt postavený na štyroch pilieroch - Drahokam Európy, Otvorená myseľ, Kreatívna budúcnosť, Eko mesto. Každý pilier sa skladá z jedného nosného a troch menších investičných projektov.
Prvé kroky komisárov viedli do chátrajúceho objektu technickej pamiatky Solivaru. Ide o Národnú kultúrnu pamiatku, kde sa zachovali unikátne objekty a zariadenie na čerpanie a varenie soli zo 17. storočia. Projekt nazvaný Design Salt Factory je zameraný na revitalizáciu objektu a jeho premenu na atraktívne historické centrum. V bývalom sklade soli by mala vzniknúť koncertná a kongresová sála, galéria a tvorivé priestory pre umelcov a turistov. Projekt mal hodnotiacu komisiu zaujať aj myšlienkou vytvoriť v okolí, kade prechádza mestom 49. rovnobežka, v dvoj až troj podlažných podzemných pivniciach Gastro Paradise. Pôjde o štýlové reštaurácie, galérie, hudobné kluby a umelecké kaviarničky tematicky prepojené s mestami, ktorými prechádza 49. rovnobežka. Pôjde tiež o dobrú gastronómiou v spojení s undergrand umením. Súčasťou mestskej radnice je aj objekt bývalej Caraffovej väznice, s ktorou sa spája tragická udalosť popravy 24 mešťanostov. Rekonštrukciou pamiatkovo-chráneného objektu vznikne galéria, ktorá bude preferovať vizuálne umenie. Komisári si mohli Prešov pozrieť aj z Kalvárie, odkiaľ ho mali priamo pri nohách. Prešovská Kalvária patrila k najkrajším v Uhorsku. Celý komplex tvorí kostolík sv. Kríža, štrnásť kaplniek s kaplnkou Svätých schodov, katakomby a cintorín. Na ulici Tarasa Ševčenka bývalá splnomocnenkyňa vlády pre Rómske otázky Klára Orgovánová predstavila projekt Gypsy Montmartre. V prostredí, kde žijú Rómovia z najchudobnejších vrstiev až po Rómov, ktorí jazdia na anglických autách, projekt počíta so zriadením malých textilných dielní, predajní a priestorov na prezentáciu rómskej kultúry. Súčasťou Prešovskej prezentácie bolo aj predstavenie Prešova ako mesta tolerantného k rôznym národnostiam a kultúram. Osobitne predstavili Šarišancov, Rusínov, Židov a Rómov.
Medzinárodná komisia si v nedeľu pozrela prezentáciu projektu EHMK 2013 v Košiciach, po Prešove je na rade Martin a Nitra. Poslednú možnosť, ako strhnúť víťazstvo na svoju stranu, budú mať štyri súperiace mestá o titul EHMK 2013 dňa 9. septembra, kedy aj zaznie konečný verdikt poroty.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK