Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Dopravná politika naberá obrátky

Obyvatelia Prešova budú mať od 1. septembra parkovanie na pol hodiny v meste zadarmo. Parkovaciu službu od tohto dátumu prevezme od mesta súkromná firma. Podľa primátora, radnica bude mať z toho dve výhody. "Jednak sa prestane starať o parkovanie, po druhé získa tri milióny korún, ” uviedol primátor mesta Hagyari. Súčasťou dohody je aj parkovanie pre občanov mesta na 30 minút grátis. Tento čas môžu vodiči využiť na rýchle vybavenie svojich záležitostí. Systém bude fungovať na princípe registrácie, vodič bude mať špeciálnu kartu, na ktorú bude môcť čerpať 30 minút parkovania zadarmo.

Doprava je oblasť, ktorou Hagyari bodoval pred voľbami u svojich voličov. Prehustenú dopravu sľuboval riešiť budovaním vonkajšieho okruhu, kruhovým objazdom a vytvorením jednosmerných ulíc. Po roku a pol vo funkcii hodnotí Hagyari svoje činy v dopravnej politike pozitívne. Po siedmich rokoch súdnych sporov s rodinou Drutarovských, ktorí sa odmietli vysťahovať z domu, ktorý prekáža pri rozšírení cesty, došlo k dohode o finančnom vyrovnaní. Stavba Nábrežnej komunikácie sa pohla dopredu a jej dokončenie vidí Hagyari ako reálne do konca budúceho roku. Táto cesta odbremení hlavný ťah na Poprad. Do ďalších dvoch rokov sa urobí jej napojenie od Mestskej haly k ZVL smerom na Košice. V roku 2010 začnú budovať severný obchvat Prešova smerom na Vranov a Bardejov a západná časť diaľničného tunela smerom na Košice. Hagyari tento posun vpred pripisuje aj svojim intenzívnym rokovaniam s riaditeľom Národnej diaľničnej spoločnosti a ministrom dopravy. Rýchlosť a plynulosť dopravy v centre mesta zlepšila zmena v značení, dve ulice Slovenská a Jarková, ktoré sú paralelné s Hlavnou, sa zmenili na jednosmerky. Vytvorilo sa tu 80 nových parkovacích miest.
Mesto pripravuje za vyše 100 mil. Sk (3,319 mil. €) rekonštrukciu mestských ciest, ich konečný zoznam by mali schváliť poslanci na septembrovom zastupiteľstve. Na budúci rok sa začne s výstavbou nultého mestského okruhu na Okružnej ulici s výškou investície asi 400 mil. Sk (13,278 mil. €).
V spolupráci so Slovenskou správou ciest a ministerstvom dopravy pripravuje radnica zelenú vlnu cez Prešov. V prvej fáze pôjde o smer na Bardejov, kde sú najväčšie zápchy. Podľa Hagyariho zelená vlna tu začne fungovať od júna budúceho roka. V druhej fáze to bude smer na Košice. "Takýto objem rekonštrukcie dopravy v Prešove doteraz nebol, “ skonštatoval Hagyari.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK