Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Skupina ZPA Křižík dosiahla za rok 2000 zisk

Za predaj svojich výrobkov a služieb utŕžili štyri akciové spoločnosti v skupine ZPA Křižík Prešov za minulý rok dovedna 1,05 miliardy Sk a dosiahli hospodársky výsledok pred zdanením 67,5 milióna Sk. Jeden z rozhodujúcich vlastníkov, predseda dozornej rady Křižík, a. s., Prešov Stanislav Čorej na tlačovej besede 2. februára označil minuloročné výsledky za dobré.

V objeme tržieb skupina po prvýkrát prekročila hranicu 1 miliardy Sk, zvládla viacročnú hlbokú organizačnú a finančnú reštrukturalizáciu a na svetových trhoch si udržala postavenie v skupine stredne veľkých producentov elektromerov. Ich výroba zostala naďalej hlavnou aktivitou skupiny v Křižíku, a. s., zatiaľ čo dodávky vyšších technologických celkov majú také postavenie v ZPA Křižík, a. s.

Elektromerov vyviezli za 560 miliónov Sk, pričom využívajú na to štyri dcérske spoločnosti v Ekvádore, Argentíne, Malajzii a v Poľsku. Z celkového objemu tržieb skupiny bolo 50 percent dosiahnutých v zahraničí.

S. Čorej naznačil, že tohto roku by mali tržby skupiny činiť bezmála 1,7 miliardy Sk. Jej člen - ZPA Křižík, a. s., je pripravený nastúpiť na
montáž meracej techniky v tuneli Branisko a táto akcia za asi 700 miliónov Sk je jednou z najväčších. Kontrakt s investorom už uzavreli, nie je ešte schválená konkrétna suma. Celý objem výroby elektromerov majú už zmluvne zabezpečený.

Spoločnosti v skupine ZPA Křižík zamestnávali vlani 1368 ľudí, ich priemerný hrubý mesačný zárobok bol 10 300 Sk. Najväčším súčasným vlastníkom tejto skupine po reštrukturalizácii ich zloženia je Turbo, a. s., Prešov s podielom 47,5 percenta (dozornú radu tvoria 3 ľudia, medzi nimi S. Čorej), dovedna 51 percent majú tri banky - Istrobanka, Všeobecná úverová banka a Konsolidačná banka, ktoré poskytli 355 miliónov Sk syndikovaný úver so splatnosťou na 8 rokov, zvyšné drobné podiely patria manažérom v obchodných spoločnostiach.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK