Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Laureáti Ceny mesta Prešov si prevzali svoje ocenenie

Na slávnostnom zasadnutí Zastupiteľstva mesta Prešov odovzdal dnes primátor Prešova Pavel Hagyari laureátom Ceny mesta Prešov za rok 2007 toto prestížne ocenenie, ktorému dal podobu výtvarného diela sochár Dušan Pončák. Získali ho štyria jednotlivci a dva kolektívy - policajt Ľuboš Gajdoš, hudobník Bernard Herstek, riaditeľka Šarišskej galérie v Prešove Marta Hrebíčková a propagátor jazdeckého športu Štefan Brendza in memoriam.

Hagyari ocenil výsledky práce ocenených, ktorí prispeli k propagácii či zveľadeniu mesta. Medzi laureátmi bol aj človek, ktorý svojim odvážnym postupom zachránil z vôd Torysy život topiacemu sa mužovi. Bol ním mestský policajt Ľuboš Gajdoš, ktorý práve nebol v službe, relaxoval na kolieskových korčuliach na nábreží rieky, ale ani na chvíľu nezaváhal a pričinil sa o záchranu ľudského života. Ďalšie ocenenie získal zakladateľ a dlhoročný vedúci detského speváckeho zboru Prešovčatá Bernard Herstek za prínos v oblasti hudobného umenia. Hudbe sa venuje vo svojom voľnom čase aj dnes, ak keď skôr ako člen kapely alebo skladateľ. Riaditeľka Šarišskej galérie Marta Hrebíčková získala ocenenie za významný podiel pri prezentácii kultúrneho dedičstva. Poslanci po prvýkrát pri schvaľovaní laureátov urobili výnimku a cenu udelili nežijúcej osobnosti. Ocenili dlhoročného predsedu TJ Slavoj a organizátora medzinárodných Dukelských jazdeckých pretekov Štefana Brendzu in memoriam, za ktorého prišla prevziať cenu jeho neter Terézia Obšútová. V kategórii kolektívov cenu získala spoločnosť O. S. V. O. comp. , a.s. za aktívny prístup k znižovaniu energetickej náročnosti a modernizácii verejného osvetlenia v Prešove. Ocenenie mesta Prešov dostal aj Pohotovostný policajný útvar odboru poriadkovej polície KR PZ v Prešove za aktívny podiel v boji s kriminalitou a organizovaným zločinom a za dobrú prezentáciu Prešova v oblasti športu.
Podujatie sa konalo v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského, v ktorom vystúpili dlhoroční členovia prešovskej spevohry manželia Anna a Slavomír Benkovci.
Cena mesta Prešov je verejným ocenením, ktoré udeľuje Mestské zastupiteľstvo v Prešove jednotlivcom, kolektívom, alebo inštitúciám za vynikajúce tvorivé činy a dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj mesta. Nespája sa s ňou finančná odmena. Poslanci ju začali udeľovať v roku 1995 pôvodne iba za kultúru. Po štyroch rokoch sa výber ocenených rozšíril aj na ostatné oblasti spoločenského života.
-mm-

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK