Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Kanadská veľvyslankyňa prišla k Rómom vo Svinej

So súčasným stavom realizácie projektu Rozvoj rómskej komunity v obci Svinia pri Prešove sa prišla 6. februára oboznámiť nová veľvyslankyňa Kanady v ČR a v SR so sídlom v Prahe Margaret Hubertová. Ako zdôraznila na tlačovej besede v Prešove, na takomto pilotnom projekte sa všetci zúčastnení veľmi veľa naučia.

Ocenila, že kanadská vláda môže prispieť k riešeniu problémov nielen Rómov, ale celého tohto slovenského regiónu. Na druhej strane je toho názoru, že nedajú sa vyriešiť ani "cez noc" a ani "len Kanadou".

Projekt sa uskutočňuje od roku 1998, jeho autorom a vedúcim je kultúrny antropológ prof. David Z. Scheffel, PhD., z University College of the Cariboo v meste Kamloops v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Od začiatku roka 2001 vstúpil projekt do 2. fázy a kanadská konzulka v SR Di Anne Masson-Yensen takisto 6. februára v Prešove uviedla, že výška grantu na 3 roky je 500 tisíc kanadských dolárov. To, akou sumou sa na jeho uskutočnení bude podieľať slovenská strana je ešte predmetom rokovaní.

Od decembra 2000 však už funguje na základe dohody medzi uvedenou univerzitou, ktorá grant získala od štátnej Kanadskej agentúry pre medzinárodný rozvoj (CIDA), a Krajským úradom v Prešove Krajské centrum pre rómske otázky so sídlom v Prešove.

V druhej dekáde januára prišla do tohto centra na rok pracovať aj dobrovoľníčka, kultúrna antropologička Lori Shortreed z kanadského Edmontonu. Lokálny koordinátor projektu Alexander Mušinka zdôraznil, že úspech projektu závisí i od samej aktivity Rómov riešiť problémy. V jeho rámci už v osade zriadili materskú školu, ktorá od februára 2000 je pod štátnou správou, pre dospelých Rómov zorganizovali niekoľko kurzov a školení, vytvorili tri dielne (stolársku, krajčírsku a kníhviazačskú), vybudovali dva zdroje pitnej vody pre túto komunitu, zriadili ubytovňu pre 12 rodín a rovnaký ich počet zapojili do programu chovu domácich zvierat. V budúcnosti chcú dostavať kultúrno-pastoračné centrum.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK