Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Mikuláš Dzurinda (nielen) o Prešove

<img src="obrazky/korzar_002.gif" width="100" height="28" hspace="6" vspace="1" border="0" align="left" alt="">Prevzaté z denníka <a href="http://www.korzar.sk" target="_blank">Korzár</a>: Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda absolvoval koncom minulého týždňa návštevu šarišskej metropoly. Pri tejto príležitosti poskytol nášmu denníku, ako jedinému tlačovému médiu, exluzívny rozhovor.

Prešov sa aj s vašou podporou uchádzal o investíciu nemeckej automobilky BMW. Ako hodnotíte neúspech v tomto tendri?

- Už máme pozitívne skúsenosti. Vstup U.S.STEEL do Východoslovenských železiarní je historicky najväčšou akvizíciou tohto amerického gigantu. U.S. STEEL má skvelú reputáciu a v priebehu desiatich rokov preinvestuje na Slovensku 700 miliónov amerických dolárov. Tiež sa zaviazal udržať zamestnanosť. Je jasné, že významnú časť týchto investícií preinvestujú už tohto roku. Táto značka k nám ťahá záujem ďalších investorov. V súvislosti s BMW nehovorme však o neúspechu. V súťaži bolo sto uchádzačov. Prešov bol jedným z nich. Prvýkrát sa uchádzal o takúto investíciu a nemal skúsenosti. Takže hovoriť v tomto uhle pohľadu o neúspechu je nedorozumením. Práve naopak, je to dobrá skúsenosť, Prešovčania sa naučili so západom komunikovať. Nechali si urobiť mnohé štúdie. Veľmi dobre teraz vedia, ako vyzerá životné prostredie, ako hlboko je pitná voda, dobre vedia aké majú prednosti, aké majú nedostatky a nepochybne tie štúdie využijú pri hľadaní ďalších investorov. Ani skúšky na vysokej škole neurobíte vždy na prvý pokus. Jednoducho treba byť aktívny, treba byť smelý, nerobiť z čiastkového nezdaru tragédiu.

Takže nebudete vyvádzať zodpovednosť?

- Je absolútne nemiestne takto stavať otázku. Už som povedal, Prešov bol jedným zo sto uchádzačov. Už sa o Prešove hovorí. Ak sa prihlási do ďalších súťaží, bude sa hovoriť ešte viac. Je potrebné, aby sme Slovensko po OECD dostali aj do NATO, lebo tie štáty, ktoré sú v NATO sú oveľa atraktívnejšie, investori im veria viac. Nehľadajme teda problémy tam, kde nie sú. V súvislosti s tendrom BMW treba obrátiť list a ísť ďalej.

Jednému z vašich poradných tímov šéfuje prešovský primátor Juraj Kopčák. Konkrétne sa už realizovalo niečo, v čom vám tento tím poradil?

- S pánom Kopčákom a s ľuďmi z jeho tímu sa radím o zásadných otázkach smerovania slovenskej politiky a ekonomiky. Potrebujem mať spätnú väzby pri schvaľovaní zákonov, pohľady ľudí, ktorí nie sú tak zahľadení do diania v centrálnej politike, ako som ponorený ja. Táto spätná väzba je pre mňa mimoriadne cenná a dôležitá.

Teda ste spokojný s prácou tohto poradného tímu?

- Áno, som spokojný.

Pri nákupe Audi A8 prednostom Jozefom Polačkom ste skonštatovali, že keď urobí ešte jeden kiks, tak bude odvolaný z funkcie. My máme informáciu, že nedávno krajský úrad prehral súdne spory s dvoma riaditeľmi stredných škôl ohľadne neplatnosti ich odvolania z funkcií riaditeľov, čo môže krajský úrad stáť pekné peniaze. Myslíte si, že je to dostatočný kiks na to, aby bol prednosta odvolaný z funkcie?

- Ja nemám tieto informácie. Nemôžem ich ani posudzovať, ani overovať, ani nie sú takého charakteru, aby ich riešil premiér tejto krajiny. Pán Polačko má svojho nadriadeného. Ten nepochybne vyhodnocuje tieto aktivity.

Reforma verejnej správy je vaša priorita, kvôli politickým nezhodám však viazne. Môžete garantovať, že sa táto kľúčová reforma, ktorú očakávajú najmä regióny, v tomto roku uskutoční?

- Nemám rád silné slová. Som tu na to, aby som robil konkrétnu politiku. Aj ju robím. Obzrite sa za vyše dvoma rokmi činnosti vlády. Uvidíte obraz mnohých dohôd, často veľmi zložitých. Veľké množstvo prác na reforme bolo už vykonaných. Zákony sú pripravené, mnohé alternatívne. Akonáhle uvidím deväťdesiat hlasov za novelu Ústavy SR, pristúpime k záverečným politickým rozhodnutiam, dohovorom a dohodám. Tak, aby táto reforma bola v tomto roku odštartovaná, čo bude symbolizované voľbami do vyšších územných celkov.

Takže veríte, že reforma bude?

- Nie je mojou úlohou ani veriť, ani garantovať, mojou úlohou je robiť konkrétnu reálnu politiku, plniť vládny program, tlačiť veci dopredu a to robím.

Po minuloročnom februárovom výjazdovom zasadnutí vlády v Prešove ste sa zúčastnili fašiangového bálu. Nie sú fašiangy opäť príčinou toho, že v rovnakom čase ste prišli do Prešova?

- Nie sú. Hlavným podnetom návštevy Prešovského kraja je to, že mi nesmierne leží na srdci zamestnanosť a viaceré infraštruktúrne projekty. Preto som vykonal kontrolný deň na Branisku s mnohými konkrétnymi závermi. Leží mi na srdci vyrovnávanie podmienok prešovského školstva minimálne na úroveň celoslovenského priemeru. Urobili sme to, že príspevok na žiaka v Prešovskom kraji už nie je tak hrozivo nízky, ako v minulosti. Urobili sme mnoho preto, aby podstatná časť peňazí, ktoré vláda vyčlenila na zatekajúce strechy, na staré kotolne skončila v Prešovskom kraji. Navštívil som školy a urobil štyri konkrétne závery. Tieto by mali viesť k novej škole v Kendiciach, k novému mostu v Petrovanoch, k novej telocvični v škole vo Finticiach a k vytvoreniu lepších priestorových podmienok pre Strednú zdravotnícku školu v Prešove. Toto sú hlavné výsledky. Okrem toho som mal množstvo stretnutí s občanmi. Už mi chýbal ľudský dotyk, dotyk Šarišanov.

Spomenuli ste most v Petrovanoch. Pri jednej návšteve v regióne ste sľúbili peniaze na jeho dostavbu. Tie však doteraz neprišli. Neplníte svoje sľuby?

- Plním si svoje sľuby s plnou zodpovednosťou za každú jednu korunu. Smutné je, že pre Petrovany a ich most bolo v minulom období vyčlenených 6 miliónov korún. A dodnes nie je presne vydokladované ako sa s nimi hospodárilo. Jedným z konkrétnych výstupov mojej terajšej návštevy v Petrovanoch je, že dostanem do rúk vecné podklady a ja dám podnet na generálnu prokuratúru. Aby ten, čo financie spreneveril, lebo existuje vážne podozrenie, že sa tak stalo, bol trestne stíhaný. Akonáhle sa po tejto vetve rozbehne konanie, zabezpečím to, že most v Petrovanoch bude realitou.

Podľa našich informácií je riaditeľ cestnej dopravy ministerstva dopravy pôšt a telekomunikácii Jaroslav Hnatič vašim spolužiakom z vysokej školy. Tento pán drží ochrannú ruku nad súčasným riaditeľom prešovskej SAD Vladimírom Hajduom. Voči nemu sa po nástupe do funkcie znieslo množstvo nelichotivých konštatovaní.
Jedným z nich je, že mal 500 tisícový daňový nedoplatok, ďalej v rozsudku Krajského súdu Prešov sa konštatuje, že sa agresívne správal k bývalej manželke, a potom je tu notárska zápisnica, ktorá hovorí, že vo svojom podnikaní vydieral zamestnancov, dokonca tak, že na nich poslal bodyguardov. Myslíte si, že takýto ľudia robia dobré meno súčasnej vládnej garnitúre?

- Nemám informácie, ktoré sú v tejto otázke. Ale mám jasnú vedomosť, že podnik Slovenská automobilová doprava patrí do pôsobností ministra dopravy pôšt a telekomunikácií. To je pre vás presná adresa, kde sa máte pýtať.

Pýtame sa preto vás, lebo podľa našich informácií už raz minister Macejko podpísal odvolanie riaditeľa SAD Prešov V. Hajdua. Údajne na váš osobný zásah nevstúpilo toto odvolanie do platnosti a bolo anulované. Môžete to potvrdiť, alebo vyvrátiť?

- Je nezmyselná.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK