PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/443/prijdu_predstavitelia_nato_i_ukrajiny.html

Príjdu predstavitelia NATO i Ukrajiny

"Tohto roku budú našimi kľúčovými akciami dve medzinárodné konferencie," povedal nám šéf prešovskej kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexander Duleba o chystaných tohoročných aktivitách spoločnosti.

Prvá konferencia s názvom Bezpečnosť cez spoluprácu sa uskutoční začiatkom apríla a zúčastnia sa jej zástupcovia hlavného štábu NATO, spolu s čelnými predstaviteľmi Ministerstva zahraničných vecí SR a Ministerstva obrany SR. V máji chystá prešovská kancelária SFPA Konferenciu Slovensko - Ukrajina: Hľadanie spoločných záujmov, na ktorej sa budú rozoberať všetky sporné otázky. SFPA tak pokračuje v sérii spoločných slovensko-ukrajinských konferencií, táto však bude mať jedno špecifikum. "Nebude na úrovni expertov, ako tomu bolo doposiaľ, ale zúčastnia sa jej priamo ľudia, ktorí majú riešenie spomínaných otázok vo svojej agende. Záštitu nad konferenciou prevzali štátni tajomníci ministerstiev zahraničných vecí oboch republík - Jaroslav Chlebo a Jurij Charčenko," uviedol A. Duleba a dodal, že okrem týchto aktivít chystá SFPA aj dve konferencie týkajúce sa Karpatského euroregiónu.

Prešovská kancelária Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku bude pokračovať aj v pravidelnom prednáškovom cykle Jour-Fixe, ktorý štartuje koncom februára. Podľa slov Alexandra Dulebu bude prvým hosťom na Jour-Fixe Eduard Chmelár, z ďalších hostí potvrdili účasť Vladimír Palko, či Peter Weiss. Na jedenj z týchto akcií sa zúčastnia aj americkí hostia - Janusz Bugajski z washingtonského Centra pre strategické a medzinárodné štúdie a univerzitný profesor Dan Nelson z Marshallovho centra NATO, čo je rekvalifikačná škola pre dôstojníkov členských štátov Severoatlantickej aliancie.

 
16.2.2001 | Autor: Michal Frank | Spoločnosť | čítané: 2253 krát