PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/4430/poslanci_zahlasovali_za_postavenie_bazena.html

Poslanci zahlasovali za postavenie bazéna

Prešovskí mestskí poslanci schválili návrh na prípravu projektu Revitalizácia hnedého parku – plavecký bazén, s ktorým sa chce mesto uchádzať o nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Mesto sa bude finančne podieľať na projekte piatimi percentami. Štúdia ráta okrem bazéna aj s fitnes, wellness, obchodmi, reštauráciou a parkoviskom.

Podnikateľskú časť bude tvoriť Šport hotel s diskotékou, ktorú z dnešného rokovania vypustili. Celková investícia predstavuje 458 mil. Sk (15,203 mil. €), z toho vybudovanie bazénovej časti s wellness a reštauráciou vyčíslili na 228 mil. Sk (7,568 mil. €). Predpokladané náklady na projektovú dokumentáciu sú 8,68 mil. Sk (288 123 €) vrátane inžinierskych sietí. Bazén s olympijskými rozmermi bude stáť na mestskom pozemku v športovom areáli Pod kamennou baňou, kde sa nachádza aj cyklistický a zimný štadión, Mestská športová hala a viacúčelová telocvičňa. Bazén vyrastie na mieste, na ktorom mesto pred vyše 20. rokmi plánovalo podobný bazén postaviť. Stihlo však vybudovať iba šatne, z ktorých ostal iba skelet a celé okolie sa stalo nelegálnou skládkou odpadu. Poslanci dnes zaviazali prednostu radnice, aby po vyhlásení aktuálnej výzvy - ešte pred podaním projektu, ich písomne v zastupiteľstve informoval o predpokladaných prevádzkových nákladoch na bazén.
Primátor Prešova Pavel Hagyari na prelome rokov 2007/2008 vyhlásil, že Prešov bude mať olympijský bazén do konca roku 2008. Dnes nedodržanie avizovaného termínu zdôvodňuje tým, že mesto malo mimoriadne finančné výdavky s priemyselným parkom a ukázala sa možnosť získať na bazén financie z eurofondov. Pripomienky poslancov k nedostatočne spracovanému materiálu Hagyari pripustil ako oprávnené, týkajú sa však podľa neho iba technického charakteru, ktoré je možné veľmi ľahko odstrániť. Za dôležité považuje to, aby bol projekt schválený. Projektová dokumentácia by mala byť spracovaná najneskôr do konca januára 2009, na jar chce radnica požiadať o eurofondy. Ak tento projekt prejde, podľa primátora koncom roka 2009 alebo začiatkom roka 2010 sa začne s výstavbou bazéna v Prešove. Hagyari ďalej uviedol, že projekt je veľmi úsporný, priľahlé objekty zatiaľ vypustili z projektu. Podľa jeho vyjadrenia prevádzka bazéna pri využití úsporných zdrojov energie nebude stratová.
-mm-

 
23.10.2008 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1779 krát