Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Tip na výlet: Haľagoš

Nie každý kopec, ktorý stojí zato navštíviť, má zvučné meno a výraznú nadmorskú výšku. Príkladom môže byť Haľagoš (642 m n. m.), ktorý je dominantnou horou najjužnejších výbežkov Ondavskej vrchoviny nad Raslavickou brázdou. Hoci nie je turistickej verejnosti príliš známy, jeho hôľnatý vrchol ponúka za dobrého počasia nevídaný, kompletne kruhový a ďaleký výhľad.

Trasa: Proč (467 m) - Haľagoš (642 m) - Čonkáš (560 m) - Chmeľovec (349 m).

Značka: neznačená.

Pohorie: Ondavská vrchovina.

Trvanie trasy: 1:45 h.

Obtiažnosť: nenáročná.

Mapa: VKÚ Harmanec č. 116 - Slanské vrchy, Veľká Domaša, 1:50 000.

Prístup na začiatok trasy (pozri www.cp.sk):

Autobus SAD z Prešova do Proča.

Vlak z Prešova do Kapušian, odtiaľ busom do Proča.

Neznačkovaná, ale orientačne jednoduchá trasa sa začína v podhorskej obci Proč (467 m). Na otočke autobusu vystúpime a začneme stúpať po ceste popri potoku. Dedina sa onedlho končí, my pokračujeme rovno nahor po pevnej ceste. Po ľavej ruke míňame odbočku na družstvo a cesta sa mení na panelovú, stúpa rozsiahlymi pastvinami s prvými peknými výhľadmi. Napokon nás privedie do sedielka k plechovým hangárom pre dobytok. Tu sa cesta točí doľava a cez pekný borovicový les trocha prudšie stúpa až k veži vykrývača. Tu sa pevná cesta končí, pokračujeme poľnou a vstupujeme na rozsiahle, pomerne ploché vrcholové plató. Priamo pred sebou máme najvyšší bod, na ktorom stojí vojenský objekt (vstup zakázaný). Tak teda zastanete pár metrov pod vrcholom Haľagošu (642 m, 30 min.) a ak je dobré počasie, tak skoro sa odtiaľ nepohnete.
Lebo, nech je už táto hora akokoľvek výškovo nevýrazná a nevedie na ňu ani značka, výhľadovo patrí ku klenotom. Keďže celá vrcholová homoľa je lúčnatá, ponúka kompletne kruhový výhľad na okolie. A tak možno obdivovať blízke Slanské vrchy, výbežky Beskydského predhoria, Ondavskú a Laboreckú vrchovinu, vzdialený Vihorlat, výrazný Busov, Čergov, Bachureň, Levočské vrchy, skupinu Stráží, Branisko, Čiernu horu a Šarišskú vrchovinu. Nezažil som, ale za ideálnej viditeľnosti sa vraj dajú dozrieť aj Tatry, čo je vzhľadom na pozíciu celkom možné. Prosto, paráda.
Z vrcholu pokračuje cesta popod hrebeň s ďalším vykrývačom (aj v tom je Haľagoš raritný, sú tri rôzne vežovité objekty), my sa však pustíme nadol k lesu a cestou popri jeho okraji zídeme doľava lúkou ku križovatke poľných ciest. Tá, ktorá vedie priamo hrebienkom, smeruje do Šarišskej Trstenej, my však bočíme doprava a skôr, než kamenistá cesta klesne na úroveň lesa, odbočíme z nej opäť doprava, lebo druhým cieľom je dvojča Haľagošu, vrch s názvom Čonkáš. Je priamo pred nami, míňame vpravo veľký senník a o pár minút sme už na lúčnom temeni Čonkáša (560 m n. m. , 1 hod.) s triangulačnou tyčou. Je z neho pekný pohľad späť na Haľagoš, ale aj skupinu Stráží a Čergov, zrána, keď je slnko na východe, aj na Prešov. Z vrcholu sa vrátime späť na cestu a kamenistým úvozom začneme lesom klesať. Na križovatke sa držíme „hlavnej“, stočíme sa doprava nadol a po pravej ruke míňame peknú lúčku. Za ňou ešte úsek po lese, ale čochvíľa vychádzame na okrej lúk, do otvoreného terénu. Míňame vodojem a popri cintoríne schádzame pomedzi prvé domy priamo k autobusovej zastávke v obci Chmeľovec (349 m n. m. , 1:45 h).

Hoci trasa tejto nenáročnej prechádzky nie je značená, orientačne je úplne jednoduchá. Má však význam len za dobrého počasia, lebo Haľagoš je zaujímavý práve výhľadom, a tak ju odporúčam najmä za jesenných a jarných „vyfúkaných“ dní, alebo v zime, keď za jasného a chladného počasia býva skvelá viditeľnosť. Je zaujímavé, že v horách inak vyhľadávané inverzné počasie tu nemusí byť výhrou, keďže hora je fakt dosť nízka… Chôdza na trase netrvá ani dve hodiny, ale radšej si vydeľte časovú rezervu na výhľady.

Haľagoš z Čonkáša
Nad Pročom
Pod vrcholom Haľagošu
Zahmlené Slanské vrchy z Haľagošu
Čergov z Haľagošu
Busov z Haľagošu
Vojenský objekt na vrchole
Skupina Stráží z Haľagošu
Čonkáš
Cintorín v Chmeľovci
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK