Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Zomrel Dezider Landa

Neologický cintorín v Prešove bude dnes hodinu pred poludním dejiskom poslednej rozlúčky s predsedom prešovskej Židovskej náboženskej obce Deziderom Landom. Vo veku nedožitých 89-tich rokov spomedzi nás odišiel v pondelok.

Dezider Landa počas svojho hodnotného a pomerne dlhého života okúsil všetky jeho stránky a ako sám pred časom povedal, "prežil som oveľa viac zla ako dobra." Snáď najtemnejšou stránkou muža, ktorý celý svoj život venoval ľuďom okolo seba bez rozdielu vierovyznania bolo obdobie vojny. Fašistická genocída len Prešov počas šiestich rokov pripravila o šesťtisíc občanov. Dezider Landa bol jediný z deportovaných, ktorý sa do Prešova vrátil. Svoj návrat z koncentrákov v Lubline a Osvienčime považoval za takmer za zázrak.

Dezider Landa venoval desaťročia svojho života Židovskej náboženskej obci. Jeho prvoradým cieľom bolo napraviť všetko, čo bolo zničené za Slovenského štátu a v období totality. Nedá sa nespomenúť na presťahovanie Židovského múzea. Za návrat jeho relikvií z Prahy môže Prešov vďačiť práve jemu. A najmä vďaka nemu sa stala Židovská náboženská obec prvým kolektívnym laureátom Ceny mesta Prešov.

Hoci bol Dezider Landa celým srdcom Žid, jeho ľudskú veľkosť bolo vidieť mnohokrát v príhovoroch počas sviatkov iných cirkví. Česť jeho pamiatke.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK