Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

V Prešove bude pamätník na "Nežnú revolúciu"

Primátor Pavel Hagyari a rektor Prešovskej univerzity René Matlovičom vyhlasujú súťaž na pamätník Nežnej revolúcie. Ten by mal vyrásť v roku 2009, pri príležitosti 20. výročia nežnej revolúcie. Podľa oboch je vhodný čas na vyhlásenie súťaže o návrh pamätníka, ktorý bude symbolom spoločenských, politických zmien a prechodu od totality k demokracii.

Podľa primátora Pavla Hagyariho je uvedená snaha, „výstižným stelesnením sily, energie a odvahy, ktoré zmenili monotónnosť a jednofarebnosť za pestrosť, slobodu a konkuenciu. “ Rektor Prešovskej univerzity René Matlovič zdôraznil, že, „dôležitú úlohu v prelomových udalostiach roku 1989 zohrali práve vysokoškolskí študenti, je preto potrebné toto dielo umiestniť v priestore medzi Vysokoškolským areálom a študentskými domovmi Prešovskej univerzity na ulici 17. novembra. “
Pamätník má byť sochárskym dielom zhotoveným z ľubovoľného materiálu. Súťaže sa môžu zúčastniť výtvarníci pôsobiaci na Prešovskej univerzite i mimo nej, hoci je predovšetkým vítaný záujem študentov Prešovskej univerzity. Finančný rozpočet diele je maximálne jeden milión korún. Autori sa so svojimi návrhmi môžu prihlásiť od 20. novembra do 15. februára 2009 na Oddelení pre vedu a doktorandské štúdium Prešovskej univerzity v Prešove (Námestie legionárov 3).
K prihláške záujemcovia doložia podrobný grafický návrh diela a svoj profesijný životopis.
Samotná súťaž bude prebiehať formou verejnej prezentácie pred komisiou. Na jej základe komisia určí poradie a výhercu súťaže, ktorý dostane odmenu 50 tisíc korún.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK