Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

FHE: Heracon

Po rozpade kapely Styrax založili Miro Goga (gitara), Fero Stacho (basa) a Maťo Toman (bicie) z prešovských Rúrok skupinu Heracon (niekedy uvádzanú aj ako Herakon), jej prvým spevákom bol Marek Gál.

V tomto zložení sa zúčastnil aj Rockovej ligy ´92. Spočiatku hral Heracon melodický metal, neskôr sa jej štýl postupne menil, až nadobudol charakteristický sound, ktorý okrem metalu ovplyvnila aj seattlovská grunge scéna, ako aj independent music.

Zlom nastal v roku 1993, keď skupina na RL predstavila okrem vynoveného soundu i svojho nového speváka. Bol ním sotva 12-ročný Ľuboslav „Ropa“ Petruška s ešte nezmutovaným hlasom, ktorý sa stal pre Heracon charakteristický. Ropa sa okrem imidžu vo svojom mladom veku tiež autorsky (hudobne i textovo) podieľal na tvorbe kapely. V januári 1994 zvíťazí Heracon (spolu s Gagasom) na súťažnej prehliadke amatérskych skupín Preshow Rock.

Roky 1993 - 94 zmapoval Heracon na eponymnom demoalbume, ktorý vydalo AD micro STUDIO a obsahuje skladby Svedomie, Šialené deti, Prekliatie, Poď, Pád na dno duše a Sprav si mier. Následne sa Ľubo Petruška s kapelou rozchádza, hoci ešte v roku 1995 a v nej objaví pri nakrúcaní televíznej relácie RG Tip a v roku 1998 si zahrá a zaspieva s postheraconovskou formáciou Hudba Prešov.

V januári 1995 absolvuje Heracon koncert so staronovým spevákom Marekom Gálom a uvedie čiastočne vynovený program, ktorý sa najviac približuje grunge scéne. Reunion bol síce úspešný, ale skupina sa krátko na to rozpadáva a pokusy o jej oživenie už úspešné neboli.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK