Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Školstvu hrozí nový dlh 600 miliónov Sk

Koncom tohto roka môže podľa odhadu Ministerstva školstva SR chýbať tomuto rezortu 600 miliónov Sk. Ako riešiť túto situáciu bolo jedným z okruhov rokovania pravidelnej štvrťročnej celoslovenskej porady vedúcich odborov školstva, mládeže a telesnej kultúry okresných a krajských úradov v Prešove.

V prvý deň vo štvrtok 22. februára ju viedol minister školstva Milan Ftáčnik, 23. februára štátny tajomník László Szigeti. Ten na dnešnej tlačovej besede vyhlásil, že vedúcich odborov nabádali hradiť fixné náklady a šetriť v čerpaní prostriedkov na variabilné náklady.

L. Szigeti informoval, že návrh zákona o financovaní v školstve by mal byť v prvom čítaní v Národnej rade SR v marci t. r. a najneskôr v máji očakáva jeho prijatie. Veľmi významnou súčasťou zákona budú normatívy vo vykonávacích predpisoch. Tie má ministerstvo mať hotové začiatkom marca t. r. a spolu s textom návrhu zákona by išli na schválenie parlamentu. Normatívy majú zohľadňovať špecifiká základných a stredných škôl, regiónov a detí. Jeho prijatím by sa mal definitívne odbúrať vo financovaní školstva tzv. historický princíp.

Na porade riešili aj otázku limitovaného počtu zamestnancov základných a stredných škôl a školských zariadení. Rozpočtovými pravidlami je pre tento rezort stanovených 82 300 miest, no v skutočnosti zamestnáva 84 tisíc ľudí. L. Szigeti konštatoval, že limitovaný počet nezodpovedá realite vo viacerých regiónoch, kde je vyššia potreba pedagógov. Ak rezortu nevyjdú v ústrety, bude musieť v tomto roku uvoľniť asi 1,5 percenta z celkového počtu zamestnancov, t. j. do 2 tisíc ľudí.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK