Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Primátor sa stretol s olaskými vajdami

Veľkú spokojnosť s popoludňajším prijatím u primátora Prešova Juraja Kopčáka 23. februára vyjadrili po jeho skončení traja vajdovia olaských Rómov - Ján Baláž z Prešova, Milan Makula z Petrovian a Rudolf Makula z Kendíc, ako aj ich radca Jozef Lukáč. Na prijatí ich sprevádzal rímskokatolícky duchovný Rastislav Dvorový, ktorý sa venuje Rómom v Prešove.

Išlo o vôbec prvé takéto stretnutie primátora s vajdami. Jeho prvým konkrétnym výsledkom má byť oprava podlahy v objekte Ústavu Sancta Maria na Konštantínovej ulici v Prešove. V ňom prebiehajú omše pre Rómov. Primátor prisľúbil pozháňať materiál, vajdovia pracovníkov.

Všetci traja vajdovia olaských Rómov uviedli, že na základe rodových zvyklostí stali sa po voľbách vajdami doživotne a postarajú sa o to, aby ich komunita rešpektovala. J. Kopčák toto konštatovanie privítal. Podľa neho hodnoverní predstavitelia môžu zlepšiť komunikáciu orgánov samosprávy aspoň s komunitou olaských Rómov, ako aj zjednodušiť pomoc jej. J. Baláž dodal, že chodia za ním Rómovia a pýtajú peniaze. "Ja ako vajda žiadne financie na podporu Rómov nemám, tak ako väčšina som na sociálnej podpore," dodal. Preto popýtali primátora o prácu.

Predstavitelia komunity olaských Rómov chcú znížiť kriminalitu, zlepšiť školskú dochádzku deti a náboženský život všetkých. Kendický vajda R. Makula povedal, že ten, kto na Boha nemyslí, ten si nezaslúži, aby Boh na neho myslel a kto sa Boha nespustí, toho pán Boh neopustí. Vajdov zvolili vo vlastnej komunite a požehnal im R. Dvorový v utorok 20. februára v Prešove. Olaských Rómov v Prešove žije podľa vajdov okolo 700, v Petrovanoch 150 a v Kendiciach 140.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK