Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

FHE: Hrdza

Skupina Hrdza vznikla v roku 1999 pod názvom Gibarti a spol. Názov Hrdza začala používať až v roku 2001, medzitým absolvovala niekoľko koncertov pod starým menom. Kapelu založil Slavo Gibarti.

Základom Hrdze bola súhra medzi Slavom a speváčkou. Pôvodne ňou bola Jarka Sisáková, ktorá s kapelou nahrala aj prvý album Muzička (2002, vlastným nákladom). Po krste albumu odišla (hoci sporadicky sa na pódiu objavila) a nahradila ju Kysačanka Veronika Rabadová.

Základ kapely tvoril v začiatkoch okrem Slava a Jarky huslista Tóno Potočňák, perkusionista Lukáš Maťufka a ku kapele sa neskôr pridal aj basgitarista Róbert Hatala. Hosťovali v nej aj Ľuboš Dvorščák (bicie, perkusie) a Janko Smékal (basa).

Kapela sa hlásila k folku (á la Nerez), neskôr sa v jej tvorbe začali čoraz viac odrážať prvky world music okorenené rockom, popom, džezom, keltskou melodikou i folklórom. Zaujala aj ruskými skladbami (Dumy a slovenská verzia ruskej piesne Chodia kone), prerobenými ľudovkami (Mám ja orech; A na medzi čerešenka; Hej, zlamal śe mi zlamal...) či vlastnými kompozíciami (Vrchárka; Na stanici; Nesmelý; Huláka libida; Hraže mi, muzička; Ja, dievča, mám ťa rád; Lietanie..).

Po vydaní Muzičky sa Hrdza rozbehla. Brala jednu cenu za druhou. Účinkovala na akciách ako Country Lodenica, Trampská Porta, Strunobranie, Vandermúza, Country Sedlo. , Festival dobrej hudby Sigord, Zahrada, Mohelnický dostavník, Moravský vrabec, Talent Night...

Popri základnom duu Slavo - Veronika (dnes už Šoltysová) ostali Tóno a Lukáš (Robo odišiel do Heľeniných očí), doplnili ich Košičania Marek Szarvaš (bicie), basgitarista Pavol Boleš. Tóna navyše alternujú na husliach Mišo Balog, Peter Sasák či Mišo Brandys, Lukáša na perkusiách Miroslav Szirmai. Hrdza často hrá v improvizovaných zostavách, alebo, naopak, v rozšírených zostavách s hosťami.

Prelomovým bol v prípade Hrdze druhý album Pod božími oknami (2006), ktorý vydal veľký label Universal Music. Na CD bol hit Na horách býva (uchytil sa aj klip), ale aj ďalšie úspešné songy ako A tam hore dve jablone, Ket ja na Toriśe noški umivala, U koso de odak, Zbojnícka...

Kapela sa stala známou na Slovensku i v Čechách, často hráva v Poľsku (zahrala si aj v Maďarsku, Rakúsku, Slovinsku...), dostala sa aj na Pohodu (2007), kde mala pôvodne ako folková kapela pomyselnú stopku. V roku 2007 je medzi nominovanými na Aurela v kategórii Objav roka. V tomto roku sa aj niekdajšia Miss Porta 2003 Veronika vydáva za štúdiového majstra a zvukára Romana Šoltysa.

Začiatkom roka 2008 natočila Hrdza pieseň Keď som išiel k albumu Jarove pesničky (pocta Jarovi Filipovi), ktorý produkoval Ivan Tásler. Počas roka hojne koncertuje a chystá piesne na nový album, ktorý by mohol vyjsť v roku 2009.

Web: http://www.hrdza.sk

Z bibliografie:

Úplne prvý rozhovor Hrdze: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=65

Recenzia CD Pod božími oknami: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=444

Od folku k world music: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=433

Hrdza hrala väzňom v base: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=403

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK