Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prokurátor: V nariadení sú školácke chyby

Zrušiť ako nezákonné navrhuje okresný prokurátor v Prešove Michal Glevaňák všeobecné záväzné nariadenie (VZN) mesta Prešov o zozname skutočností tvoriacich predmet služobného tajomstva mesta Prešov. Proti tomuto VZN podal protest s dátumom 19. február 2001, doručenou poštou ho odoslal v pondelok 26. februára, na Mestský úrad v Prešove ešte nedorazilo. Určené je do rúk primátora mesta Juraja Kopčáka, ktorý ho dostal v stredu 28. februára.

Prokurátor zdôraznil, že text protestu na 4 a pol stranách je definitívny, nemieni ho meniť. O charaktere ustanovení VZN, ktoré protestom napadol povedal, že z právneho hľadiska nešlo o vážny problém, podľa jeho názoru došlo skôr k školáckym chybám. Dodal však, že konzultácie prokuratúry a orgánov samosprávy mesta Prešov k textu prichádzali do úvahy pred jeho prijatím a nie po hlasovaní, ku ktorému došlo na Mestskom zastupiteľstve (MsZ) 29. januára t. r. Účinným sa stalo 15. februára t. r. Takéto VZN o zozname skutočností tvoriacich predmet služobného tajomstva mesta Prešov nie je prvé. To, ktoré prijali v roku 1998 sa orgány samosprávy mesta Prešov rozhodli inovovať po tom, čo od 1. januára 2001 nadobudol účinnosť zákon o slobodnom prístupe k informáciám.

Podľa prokurátorovho protestu, ktorý sa dotýka najmenej 6 ustanovení VZN, mesto Prešov zakotvilo vo VZN utajenie aj takých skutočností, ktoré nespadajú do rámca ochrany v zmysle ustanovení Ústavy SR (údaje o platoch a odmenách zamestnancov mesta, ktorí sú platení z verejných prostriedkov mesta, či obce). Infozákon stanovuje, že nie je možné zneprístupniť informácie o hospodárení s verejnými prostriedkami, nakladaním s majetkom štátu alebo majetku obce. V rozpore s týmto zákonom mesto Prešov zneprístupnilo aj informácie o priebehu zasadnutia mestskej rady (hlasovanie, materiály), zápisnice zo zasadnutia mestskej rady, informácie o priebehu komisií MsZ a zápisnice z ich zasadnutí, pričom svoje rozhodnutie zdôvodnilo odkazom na zákon o obecnom zriadení. Podľa protestu prokurátora však jeho ustanovenia neodôvodňujú ani netvoria právny podklad pre takéto rozhodnutie. Rovnako právne neobstojí ani ustanovenie o nesprístupnení informácií o výkazoch a údajoch o zostatkoch a stavoch na peňažných účtoch mesta, ktoré sú súčasťou majetku mesta, bankových podmienkach úverov, resp. iných finančných vzťahoch.

V závere protestu prokurátor žiada oznámiť mu aspoň 5 dní vopred termín prerokovania protestu v MsZ, keďže sa ho mieni osobne zúčastniť.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK