Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Príprava fakulty pre ošetrovateľky

Na výchovu ošetrovateliek a sociálnych pracovníčok sa zamerá fakulta, ktorá sa má od školského roka 2001/2002 stať novou súčasťou Prešovskej univerzity (PU) v Prešove.

O realizácii tohto projektu rokoval v utorok 27. februára v Bratislave s ministrom zdravotníctva Romanom Kováčom primátor Prešova Juraj Kopčák, rektor PU Karol Feč, riaditeľ Nemocnice s poliklinikou (NsP) Jana Adama Reimana v Prešove Ján Sidor ako aj poslanci Národnej rady SR Pavol Vrždák, Pavol Prokopovič, Dušan Fedoročko a Jozef Kužma, pochádzajúci z Prešovského kraja.

Ako J. Kopčák povedal, projekt je reakciou na návštevu premiéra Mikuláša Dzurindu na Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Prešove 9. februára t. r. Zmyslom vytvorenia nového vysokoškolského pracoviska je v prvom rade dostať úroveň vzdelávania v tejto oblasti na štandard v krajinách Európskej únie. R. Kováč zároveň súhlasil s transformáciou NsP v Prešove na fakultnú nemocnicu s tým, že by plnila funkciu školiaceho pracoviska pre novú fakultu.

J. Kopčák informoval aj o záveroch rokovania v ten deň s ministrom obrany Jozefom Stankom. Vzišla z neho dohoda o bezodplatnom prevode kasární A. Zápotockého v Prešove pre potreby novozriadenej fakulty PU.
Kontrolný deň realizácie celého zámeru má byť podľa J. Kopčáka začiatkom apríla. Dovtedy rektor PU prisľúbil zaradiť jej zriadenie do rokovania Akademického senátu PU, spracovať študijný program v prvej fáze len bakalárskeho, neskôr aj magisterského štúdia a pripraviť podklady na akreditáciu takejto fakulty.

Náklady na rekonštrukciu od polovice minulého roka už nevyužívaného vojenského objektu pokryje rezort zdravotníctva z časti financií, ktoré mal pripravené na opravu objektu SZŠ v Prešove.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK