Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Zložitá situácia by mohla vzniknúť v domovoch sociálnych služieb

Prešov 14. januára (TASR) - Organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) nemajú v súčasnosti vytvorené špeciálne krízové štáby.

Situáciu monitorujú a hľadajú optimálne možnosti, ako by mohli zareagovať v prípade potreby.
"Riešenie krízových situácií je v kompetencii štátu prostredníctvom obvodných úradov. Tie zvolávajú krízový štáb a riešia všetky potrebné náležitosti. Samospráva je zahrnutá do tohto procesu len ako pozorovateľ, " vysvetlila hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
Ako ďalej uviedla, najzložitejšia situácia by mohla vzniknúť v domovoch sociálnych služieb, kde sú umiestnení klienti zväčša dlhodobo. Treba im zabezpečiť nepretržitú starostlivosť. Nie všetky zariadenia však využívajú na vykurovanie plyn, niektoré používajú tuhé palivá. Domovy sociálnych služieb komunikujú ako a kam v nevyhnutnom prípade presunúť jednotlivých klientov, aby boli zabezpečené všetky ich potreby.
"Stredné školy môžu byť v prípade krízy dočasne uzatvorené a vyučovanie prerušené. Pokyn na to môže dať minister školstva, v čase krízy aj predseda samosprávneho kraja. Situáciu monitorujeme a zariadime sa podľa aktuálneho vývoja, " konštatovala Fitzeková. Dodala, že kultúrne zariadenia v pôsobnosti PSK zatiaľ nepracujú v núdzovom režime, ale na základe aktuálnej situácie sú schopné okamžite prejsť do núdzového režimu a zredukovať svoje služby.
Prešovský samosprávny kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 143 organizácií, z toho 27 domovov sociálnych služieb, 88 škôl a školských zariadení a 28 kultúrnych zariadení.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK