Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Fakulta akreditovaná, dekan spokojný

Akademická obec Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity (AO FF PU) v Prešove zasadla v utorok v aule, aby zhodnotila uplynulý rok. Predseda Akademického senátu FF PU Rudolf Dupkala podal správu o jeho činnosti, rovnaký priestor dostal aj zástupca študentský senátor Radovan Štefančík. Najočakávanejšou však bola správa dekana FF PU Františka Mihinu o stave fakulty v roku 2000.

Svoju správu mohol začať optimistickým konštatovaním, že akreditačná komisia priznala spôsobilosť všetkých odborov fakulty, ktoré toto právo žiadali. Akreditovaná v najvyššej A-kategórii je aj Filozofická fakulta PU ako celok.
Na FF PU má v súčasnosti právo vykonávať štátne skúšky päť bakalárskych odborov, pätnásť magisterských jednoodborových a šesť magisterských odborov v rozptyle 24 špecializácií. Okrem toho má právo na rigorózne skúšky pätnásť odborov v deviatich špecializáciách, fakulta má osem školiacich pracovísk na získanie titulu PhD. Právo uskutočniť habilitačné konanie a určovať navrhovať profesúru má zatiaľ sedem odborov.

„Na nadchádzajúci rok sa pozeráme optikou očakávaných - i obávaných - zmien,“ konštatoval dekan, pričom konkretizoval, že kľúčovými bodmi v tomto roku bude prijatie noviel zákona o vysokých školách a zákona o Slovenskej akadémii vied. Problém vidí František Mihina aj vo finančných podmienkach, kvôli ktorým hľadá viacero pedagogických a vedeckých pracovníkov uplatnenie aj v iných sférach. „Nastáva rozptyl vo vynakladaní intelektuálnej energie, ktorá potom chýba tam, kde je najviac potrebná,“ uviedol dekan FF PU, ktorý však zároveň zdôraznil, že „akademický život na filozofickej fakulte napriek týmto podmienkam nebol paralyzovaný. Naša inštitúcia je schopná adaptovať sa na prudko meniace sa podmienky vysokoškolského vzdelávania a vedy.“

Podľa jeho slov je stále je aktuálne zriadenie nových študijných odborov (národopis, etnológia, sociológia) a stabilizácia jestvujúcich odborov.
Z fakulty odišlo v minulom roku deväť pracovníkov, z toho na vlastnú žiadosť štyria, do dôchodku tiež štyria a v jednom prípade nebola predĺžená zmluva na dobu určitú. Na FF PU prišlo 22 nových ľudí, najmä mladých magistrov.
„Je to vysoká, trinásťpercentná obmena pedagogického personálu,“ skonštatoval pre akademickou obcou dekan a podotkol, že „ak by to pokračovalo aj ďalej, tak za päť, šesť rokov je tu úplne nové zloženie fakulty“.

V súčasnosti má podľa dekanovej správy FF PU 211 pracovníkov, z toho je 161 je (asi 76 percent) pedagogických, čo F. Mihina označil za dobrý trend. Na fakulte ďalej pôsobí deväť zahraničných lektorov, šesť vedeckých a 19 odborných pracovníkov a sedemnásť administratívno-hospodárskych pracovníkov. Zo 77 doktorantov je len trinásť interných. „To číslo je žalostne malé,“ komentoval túto slabinu dekan František Mihina.

Dekan FF PU hovoril na zasadnutí AO aj o personálnom stave fakulty. V roku 2000 mala FF PU šestnásť profesorov na plný úväzok v priemernom veku 62 rokov. Docentov bolo 43, v priemernom veku 52 rokov, čo je podľa dekanových slov pomerne vysoký priemerný vek. To isté konštatoval aj pri počte 42 odborných asistentov s vedeckou hodnosťou s priemerným vekom 45 rokov a 47 odborných asistentov bez vedeckej hodnosti s priemerným vekom 39 rokov. Podľa jeho slov by mali pedagogickí pracovníci fakulty viac pracovať na zvyšovaní svojej odbornosti, k čomu by im mal dopomôcť aj zvýšený vnútorný tlak na samotných katedrách. František Mihina pomenoval aj ďalšiu slabinu FF PU, ktorou je vysoký počet externistov.

Nevyhol sa ani téme platov. „V minulom roku došlo k ich zvýšeniu, aj keď vzhľadom na vonkajšie vplyvy to reálne zvýšenie nebolo,“ uviedol dekan Mihina. Priemerný plat univerzitných profesorov na FF PU bol zhruba 21800
korún, u docentov to bolo 16700 korún. Odborní asistenti mali v priemere 11800
a asistenti 8400 korún. „Zahraniční lektori u nás pracujú za mzdu, ktorú ani radšej neprepočítavajú na svoju menu,“ poznamenal František Mihina a dodal, že ich priemerná mzda bola 9600 korún.

Filozofická fakulta sa podieľa na viacerých projektoch. Dekan však ani v tomto smere nezdieľa spokojnosť: „Do projektov bolo v uplynulom roku zapojených iba 92 pracovníkov, teda menej ako šesťdesiat percent. To je alarmujúce číslo.“

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK