Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

BLOG: Aj u nás boli spravodliví

V našom hlavnom meste sa 27. Januára v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca odovzdávali ocenenia štátu Izrael a inštitútu Yad Vashem, Spravodlivý medzi národmi. Ocenenie Spravodliví medzi národmi je významné uznanie Štátu Izrael ľuďom nežidovského pôvodu, ktorí riskovali svoj život, aby zachránili Židov počas druhej svetovej vojny.

Po dlhých rokoch, počas ktorých nebolo možné oceňovať ľudí, kvôli politickému stretu záujmov, ktorí napriek ťažkým vojnovým časom nemysleli len na seba , ale aj na svojich spoluobčanov, ktorým doba priniesla utrpenie, perzekúciu a krivdu. Konečne po zmene režimu sa aj týmto ľuďom dostáva ocenenia,  úcty a pocty im náležiacej. Od roku 1963 štát Izrael a inštitút Yad Vashem udeľujú toto ocenenie. V povojnovom východnom bloku, kde boli ľudia, ktorí pomáhali v oveľa väčšom ohrození, kvôli miestnym organizáciám ako Hlinková Garda na Slovensku a Nyilasi v Maďarsku, až do roku 1989 nebolo možné oceňovať tieto hrdinské činy, pre politické smerovanie miestnych vlád. Bola by to medvedia služba pre týchto občanov a hneď by vzniklo podozrenie voči ním, že májú nadštandardné styky s imperialistami podporujúcimi USA. Práve kvôli týmto príčinám sa ocenenie Spravodlivý medzi národmi už v poslednom čase odovzdáva In memoriam do rúk detí, alebo vnúčat záchrancov.
Medzi poslednými, ale nie ostatnými ocenenými boli aj naši krajania, Imrich Adam zo Sabinova, ktorý zachránil rodinu Grossmanonvcov tým, že im poskytol úkryt vo vlastnom dome od augusta 1944 do januára 1945. Ďalším oceneným z našich končín bol gréckokatolícky blahoslavený biskup Pavel Peter Gojdič z Prešova, ktorý otvorene protestoval proti deportáciám, žiadal Vatikán o intervenciu u prezidenta Jozefa Tisa, a pokrstením zachránil životy stovkám židovských spoluobčanov.
Napriek tomu, že som narodený po vojne a už vôbec nie z týchto končín, chcel by som vyzdvihnúť význam ľudskosti týchto hrdinov, ktorí napriek silnej základne Hlinkovej Gardy riskovali svoje životy a životy ich blízkych na ľudský akt záchrany života pomerne cudzím.
Klaniam sa pred ich hrdinskosťou a vzdávam im hold viac známym z hebrejčiny „Kol ha kavod“ v preklade „Všetka česť a úcta“

Juraj Guttman

Súvisiace články
1.2.2009 BLOG: Európsky život zomrel v Auschwitzi 18.1.2009 BLOG: KDE JE VLASTNE PRAVDA – blízkovýchodný konflikt – holé fakty a história
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK