Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Mikuláš Č. má čeliť aj obvineniu z vraždy Miroslava Vlčeka

Prešov 28. januára (TASR) – Mikuláš Č. bude čeliť obvineniu z ďalšej vraždy. Prokurátor podal návrh na obžalobu na Okresný súd v Prešove 23. januára 2009 a dnes ho krátkou cestou predložil aj procesným stranám na prebiehajúcom hlavnom pojednávaní.

Obeťou vraždy, ktorú údajne nariadil Mikuláš Č. ešte v roku 1993, mal byť Miroslav Vlček. Podľa výsledkov vyšetrovania a tvrdenia niektorých svedkov mali vykonávatelia vraždy túto osobu najskôr vylákať do lesa v okolí horského priechodu Pusté pole v Popradskom okrese, kde mala byť usmrtená a následne na to zakopaná na neznámom mieste. Napriek niekoľkoročnému pátraniu sa však telo poškodeného dodnes nenašlo. Vlček bol podľa prokurátorky náhodným svedkom jedného z trestných činov, ktorý však zatiaľ nechcela konkretizovať.
Obžalovaný Mikuláš Č. pred súdom uviedol, že ide o skutok, ktorý je postavený na výpovediach svedkov a tí opäť uvádzajú len informácie z počutia. Zároveň požiadal súd, aby v prípade prijatia obžaloby túto kauzu spojil s prebiehajúcim hlavným pojednávaním. Predseda senátu však takýto postup odmietol, pretože prípad bol pridelený prostredníctvom elektronickej podateľne inému sudcovi a preto trestný poriadok nedovoľuje spájať takéto konania.
Na dnešnom hlavnom pojednávaní s obžalovanými Mikulášom Č. , Jozefom M. a Danielom M. , ktorí čelia obvineniu z prípravy vraždy Mariána Karcela, mal vypovedať aj svedok Igor Š.. Ten v súčasnosti figuruje v procese súvisiacom s vraždou Jána Kubašiaka z Polomky, ktorú si mal údajne objednať u bývalého policajta Róbert Petluša. Svedok však doručil senátu oznámenie o práceneschopnosti a na pojednávanie sa nedostavil. Mená týchto dvoch osôb sa objavili vo výpovedi svedka Karola D. , ktorý pred OS v Prešove uvádzal, že vraždu Karcela si mal údajne v roku 2000 objednať práve Igor Š.. V tejto súvislosti už súd vypočul aj odsúdeného Petluša, ten však tvrdenia svedka Karola D. poprel. Za účelovú označil minulý týždeň výpoveď svedka aj samotný Mikuláš Č.. Pred súd sa dnes nedostavila ani vdova po podnikateľovi Jánovi Kubašiakovi, ktorá svoju neúčasť ospravedlnila zdravotnými problémami. Súd bude teda musieť rozhodnúť o novom termíne ich predvolania.
Obhajoba v predošlom týždni navrhla, aby v procese s Mikulášom Č. svedčil aj doživotne odsúdený Jozef Kákoni. Návrh na jeho predvolanie však Okresný súd v utorok zamietol. Obhajcov obžalovaných na tohto svedka upozornil Alojz Kromka, ktorý si rovnako odpykáva doživotný trest, pretože ho súd v roku 2003 uznal vinným zo spáchania troch vrážd. V liste adresovanom právnym zástupcom Kromka uvádzal, že Kákoni mal byť umiestnený v jednej cele s korunným svedkom obžaloby Michalom M. a údajne vie o skutočnostiach týkajúcich sa Karcelovej vraždy. Voči predvolaniu Kákoniho namietala prokuratúra. Tá sa domnieva, že keby chcel tento človek vypovedať pred súdom, požiadal by o to sám. Konanie Kromku môže v tomto prípade súvisieť s jeho vlastnou kauzou, pretože o návrhu na obnovenie jeho procesu bude Krajský súd rozhodovať 18. februára.
Predseda senátu Okresného súdu dnes oznámil, že 29. januára by mal Krajský súd v Prešove rozhodovať o sťažnosti prokuratúry v prípade obžalovaného Jozefa M. , ktorý by mal byť na základe rozhodnutia senátu OS stíhaný na slobode. Následne na to hlavné pojednávanie prerušili a bude pokračovať 2. februára.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK