Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V oblasti Prešova vyhlásili prvý kalamitný stupeň

Prešov 29. januára (TASR) - Husté sneženie spojené so silným vetrom spôsobuje veľmi zlú situáciu na cestách v Prešovskom kraji. „Vzhľadom na intenzitu sneženia sme vyhlásili prvý kalamitný stupeň pre oblasť Prešov. Stav neustále monitorujeme a čakáme na ďalší vývoj situácie, " povedal riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) Vladimír Kozák.

Posypové vozy pracujú na plný výkon už od noci, situáciu však zhoršuje stále padajúci mokrý sneh a pomerne vysoká intenzita dopravy. Na cestách v Prešovskom kraji od noci pracuje okolo 100 sypačov. Kozák uviedol, že do terénu poslali všetku techniku, ktorá je momentálne k dispozícii, počet sypačov má však limity.
V oblasti Prešova je v súčasnosti nasadených 20 posypových vozov, ktoré jazdia podľa navrhnutých okruhov. Prostredníctvom GPS sa sypače operatívne presúvajú na miesta, kde je najväčší tlak. Situácia v meste a okolí je však komplikovaná vzhľadom na nedoriešený dopravný systém a poveternostné podmienky. Sneženie ovplyvnilo aj prešovskú mestskú dopravu, autobusy sa pre napadaný mokrý sneh nevedeli dostať do niekoľkých prímestských častí. Problémy registruje prešovský dopravný podnik v Ruskej Novej Vsi, rovnako meškali spoje z Kanaša a Veľkého Šariša.
Podľa riaditeľa SÚC PSK sa nápor ešte neskončil, preto cestári i polícia upozorňujú vodičov na nebezpečenstvo šmyku, pretože vysoká intenzita dopravy spôsobuje na komunikáciách ujazdenú vrstvu snehu. Ak táto vrstva zamrzne, v severnejších častiach kraja sa dá očakávať vznik poľadovice.
Prvý kolízny bod vznikol ráno medzi Prešovom a Sabinovom, pri Veľkom Šariši, kde po nehode kamiónu vznikali kolóny, ktoré spôsobovali výrazné zdržanie. Situácia sa ráno skomplikovala aj na Župčianskom kopci, na prešovskej výpadovke smerom na Poprad a v obci Šarišský Štiavnik vo Svidníckom okrese.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK