Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Primátor a VZN o tajomstve

Na pravidelnom novinárskom brífingu dňa 5. 3. 2001 sa primátor mesta Ing. Juraj Kopčák vyjadril k protestu okresného prokurátora JUDr. Michala Glevaňáka proti všeobecne záväznému nariadeniu mesta Prešov č. 96/2001 o zozname skutočností tvoriacich predmet služobného tajomstva mesta Prešov, ktoré bolo schválené MsZ 29. januára 2001.

Okresný prokurátor napadol len jedenásť ustanovení z 83, no protestom navrhol, aby napadnuté VZN mesta Prešov bolo zrušené ako nezákonné, teda ako celok.

Primátor po analýze protestu okresného prokurátora na radnici podrobne hovoril o všetkých napadnutých ustanoveniach, osobitne podčiarkol zákon č. 100/1996 Z. z. o ochrane štátneho tajomstva, služobného tajomstva, o šifrovej ochrane informácií a o zmene a doplnení Trestného zákona v znení neskorších predpisov. V § 4 sa hovorí: „Zoznamy skutočností tvoriacich predmet služobného tajomstva vydávajú, menia alebo zrušujú vo svojej pôsobnosti príslušné ústredné orgány všeobecne záväzným právnym predpisom a obce všeobecne záväzným nariadením.“

V tejto súvislosti primátor povedal: „Zo spomínaných jedenástich „výhrad“ okresného prokurátora budeme na radnici pracovať na troch (rokovanie mestskej rady, majetkové otázky a správne konanie). Zmeníme ich text, prípadne spresníme, alebo časť ustanovenia z VZN navrhneme poslancom vypustiť. Ostatné napadnuté položky, ako sme ich “ľudovo“ pomenovali, navrhneme ponechať v pôvodnom znení. Takže príslušné VZN nepovažujem za nezákonné, teda aby bolo zrušené, ako sa hovorí v proteste, ale poslancom, s argumentmi, navrhnem VZN len novelizovať. Všetky pripomienky radnice prerokujeme už na najbližšom zasadnutí mestskej rady, a to na budúci pondelok, potom, koncom tohto mesiaca, aj na MsZ“

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK