Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

FHE: Poďme do práce

Prešovská skupina Poďme do práce (PDP) vznikla v roku 1992 v Banskej Bystrici, kde študovali dvaja budúci vojaci z povolania Elvis (Marián Platko) a Fuňo (Marek Funtál). Pôvodnú zostavu vtedy dopĺňal Kundro.

Poďme do práce

Začiatky boli zvláštne. PDP získali nejakú vojenskú cenu a tiež si zahrali na nultom ročníku Zoborskej noty v Nitre. „Bol to festival amatérskych skupín, ako vojenských, tak aj civilných, od dychovky až po hardcore či death metal, “ opisuje Fuňo. Na akcii získali títo muzikanti prvé kontakty, spoznali tamojšie začínajúce kapely ako Horkýže slíže alebo Corgoň (dnešný Desmod).

Mimochodom, druhé „P“ v názve kapely Poďme do práce znamenalo pôvodne aj čosi iné...

Skupina sa hlásila k punku. V roku 1993 nahrala prvé demo Ideál. Po strednej škole sa cesty jej členov na čas rozišli. Po návrate do Prešova obnovil v roku 1997 ducha kapely Elvis a pod obnovenou značkou PDP pripravil demo Nečum, lebo ti vypadnú oči (1998) a spolu s bratom demo Smäd not dead (1999). V tomto roku sa už vrátil do Prešova a tým pádom i do kapely Fuňo.

Obaja dodnes tvoria základ skupiny, ktorá sa medzičasom stala pojmom v punkovom undergrounde. Fuňo je bubeník a Elvis spieva a hrá na basgitaru. V minulosti hral aj na gitare, basákov vystriedali PDP takmer desiatich. Dnešnú zostavu PDP dopĺňa gitarista Kyze (Rasťo Seman) a občasne aj Alfo (Robo Slatkovský), ktorý však dáva prednosť čoraz vyťaženejším Heľeniným očiam.

V roku 2004 vyšlo (po vyše trojročnom odklade) vo vydavateľstve Hirax Record prvé CD Moment prekvapenia. Kapela často koncertuje (okrem SR aj v Poľsku a ČR) a dostáva sa do povedomia. Skladba Aby ľudia spolu hovorili sa ocitá na kompilácii Punk Rock Made In Slovakia vol. III (vydal Universal Music, 2002), song naša sa objavila na ruskom (Hiraxom skompilovanom) sampleri Punk Occupation 7 (2005) a na DVD Brutal scene vol. 1 (2006) majú PDP klip Pohoda.

Dlhoočakávaný ďalší album tiež meškal, fanúšikovia sa ho dočkali na prelome rokov 2007/2008 a nesie názov Doo boo boo. Sú na ňom novšie veci (Vampíra...), ale aj staršie osvedčené a predtým nenahrané hitovky (Techno Gizka...).

Poďme do práce stále hrajú melodický punk, pričom spevom sa približujú skôr k oi! štýlu a textovo do svojho repretoáru pridáva Elvis aj hororové témy á la Misfits.

Web: http://www.podmedoprace.sk/

Z bibliografie:
Poďme do práce – army punk: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=180

PDP vydali Moment prekvapenia (rozhovor, 2004): http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=278

Žiadni záklaďáci, žiadne problémy: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=405

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK