Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Dopadmi krízy na región sa bude zaoberať Prešovské ekonomické fórum

Prešov 8. februára (TASR) – Dopadmi svetovej hospodárskej krízy na prešovský región a možnosťami riešenia problémov týkajúcich sa zamestnanosti a podpory podnikania sa bude zaoberať Prešovské ekonomické fórum (PEF), ktorého vytvorenie iniciovalo mesto Prešov.

Prvoradou náplňou jeho činnosti bude organizovanie stretnutí a workshopov za účasti mesta, krajskej samosprávy, úradu práce, Prešovskej univerzity a v neposlednom rade aj zamestnávateľov z regiónu. Prvé stretnutie sa uskutoční ešte v priebehu februára a okrem významných zamestnávateľov zo súkromnej sféry a verejnej správy naň budú pozvaní aj zástupcovia susedných samospráv. Z tohto dôvodu sa v priebehu týždňa stretla s primátorom mesta aj riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove Alena Krištofíková, ktorá ho informovala o aktuálnej situácii a hromadných prepúšťaniach v okresoch Prešov a Sabinov.
"Cieľom stretnutí PEF bude aplikovanie rozhodnutí vlády SR, ktoré sledujú zmiernenie dopadov svetovej hospodárskej krízy na našu ekonomiku. Musíme sa snažiť nielen stabilizovať zamestnanosť, ale podporovať aj tvorbu nových pracovných miest. Tlak na konkurenčné výhody regiónov sa neustále stupňuje, a preto nesmieme strácať na svojej atraktívnosti pre investorov, " povedal pre TASR primátor Prešova Pavel Hagyari. To, že mesto nemá na svojom území etablovaného megainvestora, sa v súčasnosti podľa Hagyariho ukazuje ako výhoda. Radnica sa preto mieni strategicky zamerať na prilákanie viacerých investorov do menších priemyselných zón v meste. Rovnako chce na zvýšenie zamestnanosti využiť aj implementáciu projektov, na ktoré žiada peniaze z európskych fondov. V priebehu roka bude vedenie mesta uvažovať aj o vytvorení sociálneho podniku, čím by chcelo podporiť vznik 50 až 100 nových pracovných miest.
Myšlienka vzniku Prešovského ekonomického fóra, ktoré malo mať za cieľ zhromažďovať námety na tvorbu atraktívnych projektov na prilákanie zahraničných investícií, sa objavila pred viac ako rokom. Svetová ekonomická kríza však jeho vznik iba urýchlila.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK