Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Spor o vlastníctvo a možnosť využívania Ruského domu naďalej trvá

Prešov 13. februára (TASR) – Spor o vlastníctvo a možnosť využívania Ruského domu na Hlavnej ulici v Prešove, ktorého aktérmi sú občianske združenia zastrešujúce činnosť členov rusínskej národnostnej menšiny, naďalej trvá. Jeho urýchlené vyriešenie chceli dnes pokojným zhromaždením pred samotnou budovou podporiť aj príslušníci viacerých rusínskych organizácií.

Po náročnom a dlhotrvajúcom reštitučnom procese sa stal tento objekt v roku 2002 majetkom Občianskeho združenia Ruský klub 1923. Združenie sa však neskôr rozčlenilo a jedna zo skupín vytvorila nadáciu, na ktorú previedla spomínanú nehnuteľnosť v centre mesta. Členovia druhej skupiny okolo Gabriela Beskyda však zákonnosť tohto procesu spochybnili a obrátili sa v tejto veci na súd, ktorý podľa nich zatiaľ právoplatne nerozhodol. Teraz chcú rusínske organizácie na súd predložiť ďalšie dokumenty, ktoré podľa nich dokazujú, že Ruský klub 1923 konal nezákonne, keď pristúpil k zmene stanov a prevedeniu majetku na novovzniknutú nadáciu. V prehláseniach niekoľkých členov sa uvádza, že hárky s ich podpismi boli údajne doložené k bodom, o ktorých títo ľudia na členskej schôdzi nehlasovali a ani sa o podobných veciach v ich prítomnosti nehovorilo.
Predseda mestskej organizácie Rusínskej obrody Fedor Vico dnes povedal, že podstata problému nie je v tom, kto vlastní Ruský dom, ale kto ho môže využívať. "Je to veľký priestor a môžu tu byť sústredené všetky rusínske organizácie vrátane redakcie našich Národných noviniek. Ide o majetok Rusínskeho národa, na ktorý sa skladali naši dedovia, " konštatoval Vico.
Ešte pre dvoma rokmi dal správca nadácie, ktorá je vlastníkom nehnuteľnosti, rusínskym organizáciám prísľub, že po ukončení rekonštrukčných prác, ktoré tam v tej dobe prebiehali, bude objekt sprístupnený príslušníkom rusínskej národnostnej menšiny. "Dodnes sa tak nestalo. Chceli sme v týchto priestoroch usporiadať členskú schôdzu a slávnostnú akadémiu, správca nadácie Štefan Sekerák nám to neumožnil, " povedal dnes na stretnutí s novinármi Beskyd a dodal, že tento stav je neúnosný a mal by sa urýchleným rozhodnutím súdu konečne vyriešiť.
Z tohto dôvodu dnes členovia rusínskych organizácií pred budovou Ruského domu vyzvali občanov, aby svojím podpisom podporili snahu o prinavrátenie pôvodného zámeru tomuto objektu, ktorý by mal slúžiť na organizovanie spoločenského a kultúrneho života Rusínov v meste Prešov. Vo výzve, ktorú dnes prezentovali, sa uvádza, že majetok v hodnote niekoľkých desiatok miliónov korún prešiel v roku 2006 nezákonným spôsobom na nadáciu založenú Občianskym združením Ruský klub 1923 a teraz ním manipulujú traja ľudia, bez akejkoľvek kontroly. Napriek zhromaždeniu niekoľkých desiatok občanov zostali v čase jeho konania aj dnes dvere Ruského domu zatvorené.
Ruský klub vznikol v roku 1923 a vďaka zbierkam, na ktoré prispeli hlavne Rusíni žijúci v zahraničí, sa mu podarilo získať v roku 1925 túto nehnuteľnosť v centre Prešova. Od začiatku sa s prestávkami využívali jej priestory na kultúrno-vzdelávaciu činnosť príslušníkov tejto národnosti.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK