PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/4758/proces_s_mladikmi_obvinenymi_so_znasilnenia_sa_chyli_ku_koncu.html

Proces s mladíkmi obvinenými so znásilnenia sa chýli ku koncu

Prešov 17. februára (TASR) – Na hlavnom pojednávaní s obžalovanými mladíkmi Michalom M. , Andrejom N. a Danielom S. , ktorí pred senátom Okresného súdu v Prešove čelia obvineniu zo znásilnenia 55-ročnej ženy z Rožkovian v Sabinovskom okrese, dnes ukončili proces dokazovania a zástupcovia prokuratúry i obhajoby predniesli svoje záverečné reči.

V rámci nich prokurátor navrhol súdu, aby všetkých troch obžalovaných uznal vinnými zo spolupáchateľstva pri obzvlášť závažnom zločine sexuálneho násilia a rovnako aj z prečinu porušovania domovej slobody. Obžalovanému Michalovi M. , ktorý mal v čase spáchania skutku 19 rokov, navrhol uložiť trest odňatia slobody v spodnej hranici zákonnej trestnej sadzby 15 – 20 rokov odňatia slobody. Obžalovanému mladistvému Andrejovi N. navrhol žalobca trest odňatia slobody v hornej hranici zákonnej trestnej sadzby dva až sedem rokov a pre posledného z obžalovaných Daniela S. žiadal prokurátor trest v strednej hranici zákonnej trestnej sadzby od dvoch do sedem rokov.
Právni zástupcovia obžalovaných mladistvých sa domnievajú, že navrhované tresty sú vysoké. Vo svojich záverečných rečiach zdôraznili, že ich klienti sa k svojmu skutku priznali a počas vyšetrovania spolupracovali s orgánmi činnými v trestnom konaní. Svoje počínanie oľutovali a poškodenej sa ospravedlnili. Súd by mal prihliadnuť aj na tieto poľahčujúce okolnosti a udeliť im podmienečné tresty s odkladom na skúšobnú dobu. V prípade Andreja N. na tri roky a v prípade Daniela S. na dva roky. S návrhom obhajoby súhlasila aj zástupkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.
Menší trest pre svojho klienta žiadal aj právny zástupca Michala M. , ten mal ako jediný z páchateľov v čase spáchania skutku viac ako 18 rokov. Obhajca ako poľahčujúce okolnosti uvádzal, že obžalovaní svoje počínanie oľutoval, k skutku sa priznal a spolupracoval s políciou. Nepozdávalo sa mu, že obžaloba prípad rozdelila na dva trestné skutky, z čoho vyplýva aj spáchanie viacerých trestných činov, a to sa môže v tomto prípade považovať za priťažujúce okolnosti. Vyjadril aj pochybnosti o spôsobe dokazovania niektorých skutočností v prípravnom konaní. Preto navrhol svojmu mandantovi uložiť trest odňatia slobody pod spodnou hranicou zákonnej sadzby. Samotný obžalovaný Michal M. uviedol, že si uvedomuje, ako konal a že je ochotný odsedieť si svoj trest, nie však vo výške, ako ho navrhuje prokurátor, ale v trvaní piatich rokov.
Všetci obžalovaní potom znovu na verejnom pojednávaní svoje činy oľutovali a poškodenej i rodičom sa ospravedlnili za to, čo im spôsobili.
Záverečné slovo obžalovaných a vynesenie rozsudku sa očakáva na hlavnom pojednávaní 26. februára 2009.
V priebehu dnešného pojednávania súd vypočul aj svedectvo poškodenej Anny Š. , ktorá však nevedela presne uviesť, ako 2. novembra 2007 k spomínanému skutku došlo. Pred senátom tvrdila, že všetko, čo vie, už povedala na predošlých pojednávaniach, počas vyšetrovania a opakovanie týchto skutočností jej spôsobuje psychický stres. Odvtedy vraj raz mesačne navštevuje psychiatričku, stále však nemôže spať a má strach. Vzhľadom na to, že poškodená Anna Š. je niekoľko rokov pozbavená spôsobnosti k právnym úkonom, otázky obhajoby smerovali predovšetkým k jej zdravotnému stavu.
Pred súdom dnes svedčila aj suseda poškodenej, ktorá vypovedala o spôsobe jej života. Svedkyňa uviedla, že s Annou Š. neudržiavala blízke vzťahy, pretože ju často videla pod vplyvom alkoholu, čím potvrdila aj výpovede viacerých svedkov v tomto procese. O skutku nevedela uviesť nič, len toľko, čo sa dozvedela od druhých obyvateľov obce. Nakoniec dodala, že zásadné zmeny v spôsobe života poškodenej po skutku oproti obdobiu ešte pred spáchaním trestného činu, nespozorovala.
K znásilneniu 55-ročnej Anny Š. došlo v rodinnom dome poškodenej v Rožkovanoch 2. novembra 2007 vo večerných hodinách. Obžalovaný Michal. M mal v tom čase 19 rokov, ďalší dvaja - Andrej N. a Daniel S. boli vo veku 16, respektíve 14 rokov. Všetci traja sa k skutku priznali a pred súdom svoj čin oľutovali. V súčasnosti sú obžalovaní mladiství stíhaní na slobode a tretí, ktorý v čase spáchania činu dosiahol plnoletosť, sa nachádza v súdnej väzbe. Posledný štvrtý páchateľ, ktorý sa zúčastnil na vykonaní tohto trestného činu, sa súdnemu stíhaniu vyhol, nakoľko mal v čase spáchania skutku len 13 rokov.

 
18.2.2009 | Pridal: Orin | Polícia a záchranné zložky | čítané: 1326 krát