Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Mesto nechce vypovedať zmluvu s prevádzkovateľom parkovísk

Prešov 25. marca (TASR) - V prípade, že by mesto Prešov podalo na súd návrh na vypovedanie koncesnej zmluvy s prevádzkovateľom parkovacích služieb spoločnosťou VINCI Park Slovakia s.r.o. (VPS) z dôvodu jej nevýhodnosti pre samosprávu, pravdepodobne by neuspelo. Vyplýva to z právnej analýzy dokumentu, ktorou sa dnes zaoberali poslanci mestského zastupiteľstva.

Tí už na minulom zasadnutí kritizovali skutočnosť, že mesto nemá zatiaľ z tejto spolupráce v podstate žiadny zisk a považujú zmluvu za zjavne nevýhodnú. Návrh na vypracovanie výkladu podal na minulom zastupiteľstve poslanec Juraj Hurný (KDH-SDKÚ-DS) a napriek konštatovaniam právnikov sa domnieva, že možnosti vypovedania zmluvy existujú.
Zmluva o prevádzkovaní platených parkovacích miest vošla do platnosti 1. septembra 2008. Z jej ustanovení vyplýva, že mesačné poplatky do výšky 24.230 eur (730.000 Sk) majú byť ziskom spoločnosti VPS a tržby prevyšujúce túto sumu sa rozdelia v pomere 80 percent pre mesto a 20 percent pre prevádzkovateľa. Podľa slov poslanca Hurného však spoločnosť na parkovnom vyberá v priemere len niečo okolo 14.000 eur (421.764 Sk) mesačne a do mestskej pokladnice tak neprichádzajú žiadne peniaze.
Primátor mesta Pavel Hagyari verí, že výber parkovného sa zlepší a na vypovedanie zmluvy má iný názor. Po skončení rokovania poslancov pre TASR uviedol, že na základe spomínanej dohody už spoločnosť preinvestovala 331.939 eur (približne desať miliónov korún) do zariadení, ktoré sa po skončení platnosti zmluvy stanú majetkom mesta. Firma VPS za túto sumu vybudovala parkovací systém, zakúpila automaty, inštalovala navádzací systém, financovala dopravné značenia a zakúpila dve servisné autá a vyše 30 blokovacích zariadení na kolesá. "Okrem toho je pripravený dodatok k zmluve s prevádzkovateľom, ktorý garantuje mestu príjem 50.000 eur ročne (1,51 milióna Sk), " konštatoval Hagyari a dodal, že k jeho podpísaniu dôjde pravdepodobne na budúci týždeň.
Poslancovi Jurajovi Hurnému sa nepozdáva ani výška súčasných poplatkov, pretože hodina parkovania v centre Prešova stojí jedno euro (30 Sk), pričom v Bratislave inkasujú len 70 centov (21 Sk), čo podľa neho nie je celkom v poriadku. Okrem toho nesúhlasí so skutočnosťou, že na základe zmluvy môže mesto ceny parkovného meniť len so súhlasom dotyčnej firmy.
Spoločnosť VINCI Park Slovakia uzavrela s mestom Prešov koncesnú zmluvu na prevádzku platených parkovísk na obdobie piatich rokov a na území mesta v súčasnosti spravuje vyše 850 parkovacích miest.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK