Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Ostrá diskusia o infozákone

Ďalšie diskusné fórum z cyklu Kam idú vaše peniaze? pripravilo Prešovské občianske fórum (POF). Tentokrát bolo témou fóra zákon o slobodnom prístupe k informáciám a s ním súvisiace prijaté všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta Prešov o skutočnostiach tvoriacich predmet služobného tajomstva.

V klube prešovského hotela Senátor diskutovali v pondelok podvečer na dané témy siedmi hostia. Poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove za SDĽ Milan Berdis, predsedníčka klubu členov KDH pri MsZ v Prešove Katarína Ďurčanská, Tomáš Kamenec z nadácie Občan a demokracia, ktorý je zároveň spolutvorcom infozákona a prednosta Mestského úradu v Prešove Eduard Stahovec. Ten nahradil primátora Juraja Kopčáka, ktorý sa fóra nemohol zúčastniť pre už skôr plánovanú služobnú cestu. Týmto hosťom sekundovali aj traja novinári - Svjatoslav Dohovič z Pravdy, Milo Janáč z agentúry SITA a Peter Schutz, komentátor Korzára a týždenníka Domino fórum.

Búrlivá diskusia sa týkala najmä spomínaného mestského nariadenia
o utajovaných skutočnostiach, ktoré okrem zástupcov médií kritizovali
i T. Kamenec a K. Ďurčanská. Tomáš Kamenec napríklad uviedol, že prijatie VZN bola "nečistá hra s občanmi", a uviedol, že ak sa tento prípad dostane pred Ústavný súd SR, mesto opäť prehrá ako v prípade kauzy petičnej akcie za vyvesenie tibetskej vlajky, čím "si opäť urobí hanbu". Poslanec Milan Berdis mu oponoval, že nemôže prejudikovať rozhodnutie súdu a podčiarkol, že nariadenie nebolo prijaté kvôli tomu, aby mesto utajovalo informácie, ale aby ochránilo občanov pred zneužitím ich súkromných údajov. Svjatoslav Dohovič sa vyjadril, že VZN je tak široko koncipované, že sa dá pod neho ukryť takmer všetko. Tiež položil otázku, či si utajenie skutočností nemôže evokovať to, že sa na mestskom úrade deje niečo čierne. Súhlasili s ním aj jeho novinárski kolegovia, Peter Schutz naviac zdôraznil, že zatiaľ čo predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda tvrdo preferoval uplatňovanie infozákona, primátor Prešova a podpredseda SDKÚ Juraj Kopčák tento zákon do veľkej miery eliminoval.

Napriek ostrým názorovým stretom a menšej slovnej potyčke medzi prednostom Stahovcom a komentátorom Schutzom sa diskusia niesla v korektnom duchu, k čomu nepochybne prispeli presné pravidlá, ktoré využíva POF pri všetkých svojich diskusných fórach. Záznam z pondelkovej debaty bude odvysielaný v prešovskej káblovej televízii.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK