Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Žaloba na dílerov drôg

Trest odňatia slobody v rozmedzí od 3 do 10 rokov hrozí podľa obžaloby Mariánovi R. z Prešova a Romanovi K. (obaja nar. 1979), bytom Vejprnice, okres Plzeň-sever. Vyšetrovateľ Okresného úradu vyšetrovania Policajného zboru (PZ) SR v Prešove ich obvinil z trestného činu nedovolenej výroby a držby omamnej látky, psychotropnej látky, jedu a prekurzora a obchodovania s nimi, spáchaného formou spolupáchateľstva. Prípad, ktorý sa začal 21. apríla t. r. o 21.50 h na štátnej ceste č. 1/18 v obci Malý Šariš, bude mať teda dohru na Okresnom súde v Prešove. Podľa vyjadrenia vyšetrovateľa z 21. júla - po uzavretí spisu, pojednávanie bude zrejme v auguste t. r.

Počas vyšetrovania Prešovčan veľa vyšetrovateľovi nepovedal, podarilo sa však dokázať, že obaja obžalovaní sa poznali už skôr z predchádzajúceho pôsobenia v Španielsku a poznali tam ľudí, ktorí sa takýmto obchodom živia. Čech bol tam dokonca odsúdený na 8 mesiacov za pašovanie drog z Maroka. Čistý register trestov nemá ani bývalý čašník, dnes nezamestnaný Marián R. Ten je navyše v podmienke do októbra t. r., bol totiž odsúdený za trestný čin podvodu.

Oboch obžalovaných zadržali policajti z Národnej protidrogovej jednotky PZ SR, expozitúra Východ v Prešove v osobnom aute zn. Felícia s českou poznávacou značkou. Bolo požičané z Plzne a v jeho dvojitej benzínovej nádrži prevážali štyri balíčky v igelitových obaloch o celkovej hmotnosti 3,03 kg. Kriminalistická expertíza ukázala, že čisté množstvo hašišu, t. j. cannabisu resin bolo o hmotnosti 1933,5 g a obsah účinnej látky THC v ňom bolo od 12 do 18,6 percenta. Je to na slovenské pomery veľmi kvalitný produkt. Teoreticky by sa dalo z neho pripraviť 3800 až 9600 dávok na jednorazové použitie. Príjem z ich predaja by činil okolo 600 tisíc Sk.

Hašiš si v presne nezistený deň v apríli 2000 v Španielsku zadovážil Roman K., ktorý ako sprostredkovateľ ho previezol cez územie Francúzka, Nemecka a ČR na Slovensko 21. apríla. Hašiš si objednal Marián R. a vyšetrovateľovi akurát uviedol, že chcel ho postúpiť ďalej, no odmietol konkretizovať osoby. Obžalovaní sú od 22. apríla t. r. vo väzbe v Ústave pre výkon väzby v Prešove.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK