Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Mesto ukončilo prvú etapu rekonštrukcie budovy PKO

Prešov 31. marca (TASR) – Mesto Prešov úspešne ukončilo prvú etapu rekonštrukcie budovy Parku kultúry a oddychu – Čierny orol (PKO), ktorá sa začala v marci minulého roka.

"Realizácia prác stála približne 2,09 milióna eur (63 miliónov Sk) a podstatnú časť tejto investície tvorila dotácia vo výške 697.000 eur (takmer 21 miliónov Sk), ktorú získala prešovská samospráva z Nórskeho finančného mechanizmu, " uviedol dnes na stretnutí s novinármi riaditeľ PKO Emil Chlapeček.

V rámci rekonštrukcie prebehla v prvom rade sanácia obvodových múrov, základov objektu a boli vykonané opravy odpadových potrubí, ktoré podľa Chlapečka v mnohých prípadoch neústili do hlavného kanalizačného zberača, čo spôsobovalo nadmerné vlhnutie stien.

Budova získala novú medenú strešnú krytinu, vymenili sa vonkajšie okná a dvere. Takmer 40-percentnú úsporu tepelnej energie má PKO zabezpečiť sprevádzkovanie novej kotolne a kompletne zrekonštruované rozvody kúrenia. Okrem toho sa investorovi v prvej fáze prác podarilo inštalovať v budove aj vzduchotechniku, zaviesť elektronický požiarny systém a modernizovať javiskovú techniku.

V ďalšej etape rekonštrukcie, ktorá by mala byť ukončená ešte v priebehu tohto roka, sa bude opravovať fasáda budovy, a tá si podľa projektu vyžiada približne 381.730 eur (11,5 milióna Sk). S plánovanou opravou nádvoria pred samotnou budovou chce radnica počkať.

"Mesto dostalo ponuku na odkúpenie susedného objektu hotela Savoy a v prípade, že by sme sa rozhodli túto budovu získať do vlastníctva, mohli by sme práce koordinovať s obnovou týchto priestorov, " povedal primátor Prešova Pavel Hagyari a dodal, že o návrhu bude diskutovať s mestskými poslancami. Primátor mesta chce o spoločnom postupe pri úprave nádvoria pred PKO rokovať aj s Prešovským samosprávnym krajom, ktorý je vlastníkom ďalšieho susediaceho objektu - historickej budovy Divadla Jonáša Záborského. "Spoločne by sa nám tak mohlo podariť pre obyvateľov Prešova vytvoriť akýsi kultúrny trojuholník priamo v centre mesta, " doplnil Hagyari.

V súvislosti s komplexnou rekonštrukciou PKO chce radnica investovať ďalšie prostriedky do obnovy interiérov a to predovšetkým do reštaurovania malieb a fresiek, ktoré sa nachádzajú vo vstupných priestoroch a v samotnej historickej sále. Na ich financovanie však plánuje prioritne využiť zdroje z európskych fondov. Ďalších približne 6600 eur (198.832 Sk) mienia vyčleniť na úpravu okolia hradobného opevnenia pri Františkánskom kostole, kde by podľa Hagyariho mal vzniknúť priestor na organizovanie plenérov a komorných koncertných podujatí.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK