Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Poďakovanie a ocenenie nositeľov múdrosti a budúcnosti

Počas druhého dňa osláv Dňa učiteľov a v historickej dvorane Evanjelického kolégia uskutočnilo oceňovanie pracovníkov školstva. Jeho súčasťou bolo aj udelenie Ceny primátora mesta. Po včerajšku už preto poznáme mená ocenených.

"Deň učiteľov je ideálnou príležitosťou na stretnutie tých, ktorí učiteľstvo vnímajú ako poslanie a učiteľov považujú za poslov vzdelania, " uviedol vo svojom príhovore primátor JUDr. Pavel Hagyari. Prvý muž mesta ďalej povedal: „Prešov môže byť hrdý na svoju minulosť. Som presvedčený, že s vašou pomocou budeme hrdí aj na jeho budúcnosť. Viem, že práve na vašich základoch vyrastú z malých Prešovčanov rozhľadení ľudia, lokálpatrioti, ktorí budú rozvíjať naše Atény nad Torysou. “ V závere svojho príhovoru zdôraznil, že história je učiteľka života, „ale vy ste učiteľmi a spolutvorcami našej histórie. “

Cena primátora mesta bola udelená: Prof. RNDr. Ivanovi Bernasovskému, DrSc, dekanovi Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity pri príležitosti životného jubilea za mimoriadne výsledky vo vedeckom výskume a organizácii vedeckej činnosti. Prof. PhDr. Karolovi Horákovi, CSc. , za dlhoročné zviditeľňovanie mesta Prešov a regiónu prostredníctvom festivalu Akademický Prešov a mimoriadny podiel na obohacovaní slovenskej literárnej a dramatickej tvorby. Mgr. Eve Miklášovej, za dlhoročný tvorivý prínos k rozvoju materského školstva v meste Prešov.

Prehľad ocenených

PaedDr. Jaroslav Doležal, ZUŠ J. Pöschla – významná osobnosť v oblasti výchovy detí a mládeže k hudobnému umeniu. Počas 50 - ročnej tvorivej činnosti s dychovými orchestrami absolvoval stovky vystúpení v Prešove, na Slovensku i v zahraničí, pričom mimoriadne úsilie vynaložil na zmenu charakteru a repertoáru tradičnej dychovky na moderný dychový orchester.

Mgr. Eva Miklášová, MŠ Budovateľská – riaditeľka materskej školy, dlhoročná členka OMEP, získala ocenenie ministra školstva za aktívny prínos v oblasti predškolskej výchovy. Je charakteristická svojou iniciatívnou tvorivosťou, pracovitosťou, sebadisciplínou. Je vynikajúcim pedagógom a riadiacim pracovníkom.

Ing. Juraj Bessenyei, SOŠ ELBA - dlhoročný pracovník v školstve, aj svoj voľný čas venoval príprave rôznych podujatí. Prácu v škole mal a má rád a robí ju s plným nasadením, možno sa naňho v každom ohľade stopercentne spoľahnúť.

PaedDr. Jozef Berta, Gymnázium a ZŠ sv. Mikuláša – zaslúžil sa o rozvoj cirkevného školstva v arcidiecéze, keď sa zanietene pričinil o založenie Cirkevnej základnej školy a Gymnázia sv. Mikuláša, ako aj Cirkevnej základnej umeleckej školy v Prešove. Svojou činnosťou sa podieľa na šírení dobrého mena a rozvoji katolíckeho školstva.

Mgr. Oľga Balážová, MŠ Bernoláková – pracovne je veľmi tvorivá, priateľská, spolupracuje s mnohými subjektmi a získava sponzorskú podporu pre materskú školu, zapája sa do grantových programov.

Danka Bikárová, MŠ Bajkalská – realizuje výučbu anglického jazyka na materskej škole, venuje sa deťom so špeciálno – pedagogickými potrebami, je spoluautorkou školských metodických materiálov a projektov, prezentuje materskú školu na verejnosti.

Mgr. Edita Kovářová, MŠ Sabinovská –pripravuje rómske deti na vstup do ZŠ a aktívne spolupracuje s rómskymi rodinami, realizuje klubovú činnosť pre rómske deti, je autorkou publikácie Stratégia rozvíjania rómskych detí v predškolskom veku, založila občianske združenie Vyrovnávanie šancí.

Mgr. Mária Šoltésová, ZŠ Važecká – spolupracuje na príprave výstav výtvarných prác žiakov školy, podieľa sa na príprave projektov, dlhoročne zapája žiakov do súťaží a a olympiád najmä v predmete fyzika, pracuje ako výchovná poradkyňa. Je pracovitá, empatická, sústavne pracuje na svojom odbornom raste.

PaedDr. František Inaš, ZŠ Hrabkov – hlboko ľudský a flexibilný, s prirodzenou autoritou v žiackom i pedagogickom kolektíve, pracuje ako výchovný poradca koordinátor školských a mimoškolských aktivít.

Mgr. Daniela Taročková, ZŠ Šrobárova - so žiakmi dosahuje výborné výsledky v olympiádach z francúzskeho jazyka v krajských a celoslovenských kolách, je koordinátorkou vydávania školského časopisu Pegas, vedie žiakov ku kreativite v literárnej oblasti.

Mgr. Ľubica Kohániová, ZŠ Československej armády – pripravuje žiakov na súťaže v nemeckom jazyku a vlastnej literárnej tvorbe, spoluautorka úspešného vzdelávacieho projektu Interaktívne vyučovanie – moderná forma vzdelávania, realizátorka medzinárodnej výmennej spolupráce. Ako riaditeľka školy s veľkou dávkou ľudskosti a empatie zvládla proces spojenia dvoch škôl. Svojím humánnym prístupom a snahou o objektívny pohľad si získala u pedagógov i žiakov silnú autoritu.

Mgr. Ľubica Mamrilová, ZŠ Matice slovenskej – zodpovedná, tvorivá a spoľahlivá pedagogická pracovníčka, využíva alternatívne formy práce, pripravuje žiakov na rôzne súťaže, podieľla sa na overovaní učebníc.

Mgr. Ľubomír Bodnár, ZŠ Šmeralova – ako učiteľ telesnej výchovy dosiahol so svojimi žiakmi výrazné úspechy v atletických súťažiach v rámci Slovenska, riadi výchovno – vyučovací proces v športových triedach. Charakterizuje ho zmysel pre humor, ale hlavne zodpovednosť, pracovitosť a dôslednosť.

Kvetoslava Karabinošová, MŠ Volgogradská – prácu upratovačky vykonáva dôsledne a s veľkou húževnatosťou, vie nezištne pomáhať, je výbornou organizátorkou svojho pracovného času. jej vzácna povaha je dôvodom prečo si ju kolegovia i rodičia vážia.

Marta Repková, ZŠ Sibírska –personálna a mzdová účtovníčka, vyniká odbornou znalosťou svojho odboru, zodpovedným prístupom a ochotou pomáhať.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK