Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Na odbornej konferencii sa zišlo takmer 300 zdravotných sestier

Prešov 24. apríla (TASR) – Otázky súvisiace so zdravotnou starostlivosťou o matku a dieťa v období tehotenstva, ale i bezprostredne po pôrode, sú hlavnými témami odbornej konferencie s názvom I. Perinatologický deň, ktorá sa dnes začala v Prešove. Zúčastňuje sa na nej takmer 300 zdravotných sestier a pôrodných asistentiek z celého Slovenska.

Záštitu nad podujatím prevzal minister zdravotníctva Richard Raši. Ten vo svojom úvodnom vystúpení vyzdvihol nezastupiteľnú úlohu zdravotných sestier v procese kvalitnej starostlivosti o matky a novorodencov. Rovnako upozornil na nutnosť neustáleho vzdelávania zdravotníckeho personálu. Absolútna väčšina podujatí, ktoré sa na Slovensku organizujú pre odborníkov zo sféry zdravotníctva, je orientovaná predovšetkým na stretnutia lekárov alebo vedeckých pracovníkov.

"Musíme si uvedomiť, že v systéme poskytovania našej zdravotnej starostlivosti je sestra jeden z absolútne základných pilierov. Tá musí byť nielen kvalitná, pracovitá, ale aj vzdelaná, " povedal pre TASR Raši. Uskutočňovanie takýchto podujatí je podľa neho vynikajúcou príležitosťou na to, aby si sestry rozšírili vzdelanie a vymenili skúsenosti, ktoré nadobudli počas výkonu svojej praxe.

Minister zdravotníctva pozitívne hodnotil skutočnosť, že na kontinuite vzdelávania sestier a pôrodných asistentiek sa výrazne podieľa práve Fakulta zdravotníctva Prešovskej univerzity, ktorá je jedným so spoluorganizátorov tohto podujatia. Tá sa plánuje v najbližšom čase uchádzať o akreditáciu vzdelávacieho programu, ktorý by pre pôrodné asistentky vytvoril možnosť magisterského štúdia na ich fakulte. "Keďže naše ministerstvo je orgánom, ktorý takúto činnosť musí akreditovať a schvaľovať, budeme sa snažiť vo vzájomnej komunikácii tieto aktivity podporiť, " dodal Raši.

V rámci programu si účastníčky konferencie vypočujú takmer 40 prednášok. Počas diskusií budú hovoriť aj o eliminácii strachu a pôrodnej bolesti prostredníctvom psychofyzickej prípravy či využití krvotvorných kmeňových buniek z pupočníkovej krvi. Okrem toho sa oboznámia s právnymi aspektmi anonymného pôrodu, budú sa venovať sociálnej problematike detí odložených v Hniezdach záchrany a odznejú aj príspevky o problémoch súvisiacich so starostlivosťou o matky a deti z rómskych osád.

Dvojdňové podujatie pripravila Slovenská komora zdravotných sestier a pôrodných asistentiek v Prešove, Fakulta zdravotníctva Prešovskej univerzity a Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK