PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/4976/hasici_pod_tatrami_bojuju_od_nedele_uz_s_tretim_lesnym_poziarom.html

Hasiči pod Tatrami bojujú od nedele už s tretím lesným požiarom

Poprad/Prešov 27. apríla (TASR) - S lesným požiarom, ktorý vypukol dnes popoludní medzi obcami Kravany a Vikartovce v okrese Poprad, bojuje v týchto chvíľach takmer dvadsiatka profesionálnych hasičov z piatich okresov. Na mieste je deväť vozidiel z okresov Poprad, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Levoča a Stará Ľubovňa. Pomáhajú aj desiatky dobrovoľníkov z obcí Kravany a Spišské Bystré.

"Horí v ťažko dostupnom teréne v lesnom poraste, kde sú aj polomy. Oheň zasiahol plochu s rozlohou asi dva hektáre. Hasičom sa už podarilo dostať sa nad miesto požiaru, " povedal pre TASR riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade Ondrej Šproch. Potvrdil, že horí les na južnom svahu a prácu sťažuje silný vietor. Hasiči zvažovali aj použitie vrtuľníka, ktorý je zatiaľ v pohotovosti.

Od nedele ide už o tretí rozsiahly lesný požiar pod Tatrami. V závere víkendu sa rozhoreli takmer súbežne dva požiare v lesných porastoch v Bachledovej doline medzi obcami Ždiar a Lendak a v Lopušnej doline pri Svite. Obidva sa podarilo lokalizovať ešte v nedeľu, takže sa ďalej nešírili.

V Lopušnej doline, kde oheň zasiahol podobne ako v Bachledovej doline plochu osem hektárov, lokalizovali požiar od okrajov a dnes od rána pokračovali v likvidačných prácach smerom do stredu požiaroviska. "Na mieste je štrnásť hasičov s technikou, ktorí sa snažia uhasiť do zotmenia čo najviac, ale zrejme budeme pokračovať aj v utorok 28. apríla, na kedy sme požiadali o pomoc aj Záchrannú brigádu HaZZ z Humenného, " dodal Šproch.

 
28.4.2009 | Pridal: Orin | Polícia a záchranné zložky | čítané: 1259 krát