Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Návrh opatrení na riešenie dopadov krízy predloží vedenie mesta v máji

Prešov 29. apríla (TASR) – Vedenie mesta Prešov očakáva, že v príjmovej časti tohtoročného rozpočtu dôjde k výpadku približne 1,81 milióna eur (54,53 milióna Sk), ktorý zapríčiní hlavne nedostatočný výber na daniach z príjmov fyzických osôb. Vyplýva to z informatívnej správy o dopade finančnej a hospodárskej krízy na ekonomiku mesta, ktorou sa dnes na rokovaní zaoberali poslanci mestského parlamentu. Okrem toho administratíva mesta predpokladá aj zníženie výberu o 500.000 eur (15, O6 milióna Sk) na mestských daniach.

Primátor Pavel Hagyari predloží na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva návrh, ktorý bude obsahovať súbor opatrení na zmiernenie dopadov krízy na hospodárenie mesta. Tie by sa mali týkať viazania výdavkov jednotlivých rozpočtových kapitol, predovšetkým v oblasti nákupu tovarov a služieb, ale aj krátenia dotácií a príspevkov pre iné právne subjekty.

"Všetky kroky budeme realizovať tak, aby to nemalo vplyv na kvalitu služieb poskytovaných občanom, " povedal pre TASR Hagyari. Primátor s ohľadom na ekonomickú situáciu obyvateľov nenavrhne v rokoch 2009 – 2010 zvýšenie dane z nehnuteľnosti.

Vedenie radnice si v súvislosti s riešením dopadov krízy určilo viaceré priority. Ide o zintenzívnenie výberu miestnych daní a poplatkov, dôsledné vymáhanie dlhov a budú uvažovať aj o predaji nehnuteľného majetku, ktorý si vyžaduje vysoké náklady na údržbu, prípadne rekonštrukciu. Podľa Hagyariho však v tomto prípade nejde o lukratívne majetky. V súvislosti s opatreniami mesto uvažuje aj o redukcii počtu mestských firiem, ktoré by sa mohli zlúčiť do holdingovej spoločnosti. Rovnako chcú prehodnotiť aj 260 zmlúv o prenájme mestského nehnuteľného majetku a hľadať spôsoby odpredaja mestských nájomných bytov, hlavne v zmiešaných bytových domoch.

"Aj keď mesto zatiaľ nepocítilo pokles v príjmoch, vyčlenilo do rezervy rozpočtu 2,49 milióna eur (75 miliónov korún), ktoré budú k dispozícii v prípade negatívneho vývoja, " povedal pre TASR Hagyari. Niektorí členovia opozície dnes počas rozpravy k tomuto bodu programu kritizovali vedenie mesta, že s návrhmi prichádza neskoro. "Chcel by som upozorniť na skutočnosť, že viaceré mestá už prijímajú konkrétne opatrenia v súvislosti s krízou a vedenie mesta Prešov zatiaľ iba pomenovalo nejaké priority, " povedal pre TASR poslanec opozície Stanislav Kahanec (KDH-SDKÚ-DS). Tomu sa nepozdáva ani skutočnosť, že radnica pri analýze predpokladaných dopadov krízy vychádzala z predpokladov Ministerstva financií SR a tie sú podľa neho oproti odhadom guvernéra Národnej banky a Medzinárodného menového fondu príliš optimistické.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK