Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Prieskumy o problémoch s obavami

Mimovládna organizácia Prešovské občianske fórum pripravila nedávno v Prešove diskusiu k zákonu o slobodnom prístupe k informáciám, okrem toho chystá ďalšie diskusie v metropole Šariša a postvolebné fórum v obci Terňa, kde sa pred rokom konali komunálne voľby.

POF sa však v poslednej dobe venovalo najmä aktivitám na vidieku, kde pripravilo reprezentatívny prieskum o miestnych problémoch a verejné diskusie k výsledkom prieskumov. Nedávno sme v našich novinách písali o tom, že na diskusiu v Zlatej Bani (okres Prešov) prišlo iba desať občanov. Koordinátorka projektov POF Nicole Fuchsová však uviedla, že občania dodatočne prejavili o diskusiu záujem a možno sa zopakuje. Nielen v tejto súvislosti, ale aj v súvislosti s celým Vidieckym projektom POF, sme jej položili zopár zvedavých otázok.

\ Po verejnom zhromaždení na Zlatej Bani ste povedali, že aj keď prišlo málo ľudí, občania neskôr prejavili záujem diskusiu zopakovať. Uskutočnila sa táto diskusia aj neskôr? S akým ohlasom?

- Áno, verejné zhromaždenie o miestnych problémoch sme na Zlatej Bani zopakovali. Podujatia sa zúčastnilo približne 50 obyvateľov obce, čo je na obec, ktorá má dovedna štyristo obyvateľov, veľmi slušný počet. Diskusia občanov s poslancami a starostom obce bola ozaj dynamická, vystriedali sa v nej rôzne otázky a odpovede o najpálčivejších miestnych problémoch. Ohlas u občanov bol teda mimoriadny, po oficiálnom ukončení diskusie dokonca obyvatelia Zlatej Bane ostali v miestnosti a kládli otázky predstaviteľom samosprávy aj bez našej prítomnosti. Dohodli sa vraj i na tom, že sa takto budú stretávať so zástupcami samosprávy pravidelne.

\ Ktoré problémy najviac trápia práve obyvateľov Zlatej Bane?

- Dokončenie vodovodu a vybudovanie plynofikácie sú prioritnými problémami obyvateľov Zlatej Bane. Medzi najpálčivejšie problémy mládeže patrí sprístupnenie fitness centra a vytvorenie futbalového ihriska. Na verejnom zhromaždení POF starosta obce Dušan Demčák informoval občanov o možnostiach riešenia najväčších problémov a o investičných prioritách obce v roku 2001, ktorými sú dokončenie vodovodu, vytvorenie informačno-vzdelávacieho centra pre mládež a vytvorenie viacúčelového ihriska.

\ V rámci vidieckeho projektu organizuje POF niekoľko prieskumov a diskusií. Aké sú rozdiely v ich výsledkoch a s akou odozvou sa prieskumy stretli?

- Zorganizovali sme tri mimoprešovské prieskumy o miestnych problémoch. Prieskumy prebehli v dvoch obciach a jednom mestečku prešovského regiónu - Raslaviciach, Zlatej Bani a v Hanušovciach nad Topľou. Výsledky prieskumov potvrdili, že najpálčivejší problém je všade rovnaký - nezamestnanosť. Zníženie nezamestnanosti je v poradí problémov jednoznačne na prvom mieste. Poradie ďalších problémov je v každej obci iné. Raslavičanov trápi predovšetkým chýbajúca čistička odpadových vôd, bezpečnosť na hlavnej ceste a údržba chodníkov a ciest v obci. V Hanušovciach nad Topľou sú zas najväčšími miestnymi problémami dostavba zdravotného strediska a nedostatok bytov. Problémy, ktoré rezonujú v Zlatej Bani som už spomínala. Vo všeobecnosti boli prieskumy u obyvateľov vidieka prijímané s obavami a nedôverou. Najväčšiu odozvu mal projekt u zástupcov mladej generácie, ktorí sa aktívne zapojili do distribúcie a zberu vyplnených dotazníkov.

\ Aký bude výstup z tohto projektu?

- Výsledkom reprezentatívnych prieskumov o miestnych problémoch bude okrem diskusií venovaná špeciálna publikácia. Okrem toho nás práve tento projekt podnietil k pokračovaniu spolupráce mladých aktivistov v jednotlivých obciach a POF.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK