Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Na rekonštrukciu domova dôchodcov chcú využiť peniaze z eurofondov

Prešov 3. mája (TASR) - Prešovská mestská samospráva sa bude uchádzať o získanie nenávratných finančných zdrojov z pripravovanej výzvy Regionálneho operačného programu "Infraštruktúra sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately", ktoré plánuje využiť na rozsiahlu rekonštrukciu a modernizáciu Domova dôchodcov (DD) na Veselej ulici v Prešove.

Odhadované náklady na realizáciu tohto projektu predstavujú viac ako 3,25 milióna eur (97,91 milióna Sk). V prípade schválenia zámeru by 85 percent oprávnených investičných nákladov financoval Európsky fond regionálneho rozvoja, 10 percent by získali zo štátneho rozpočtu a zvyšných 5 percent zabezpečí mesto Prešov.

V rámci zníženia energetickej náročnosti budov by chceli uskutočniť zateplenie všetkých objektov domova vrátane výmeny okien. "Predpokladá sa, že po realizácii týchto stavebných úprav by sme mohli na energiách ušetriť asi 24.000 eur (723.024 Sk) ročne, " povedal pre TASR riaditeľ DD Jozef Dobrovič.

V súvislosti so znížením nákladov na energie plánujú modernizovať aj kotolňu. Na strechách troch objektov chcú umiestniť solárne kolektory, ktoré majú zabezpečovať ohrev teplej úžitkovej vody. "Z projektu vyplýva, že táto technológia môže dodávať do systému približne 35 percent z celkovej spotreby teplej vody v našom zariadení, " uviedol Dobrovič.

Okrem toho plánujú v rámci rekonštrukčných prác vybudovať balkóny, vymeniť podlahové krytiny a zakúpiť nábytok do ubytovacích priestorov. Projekt počíta aj so zriadením stolárskej dielne a miestnosti pre ženy, kde sa budú môcť v rámci pracovnej terapie venovať ručným prácam. Súčasťou zámeru je aj výstavba nového multifunkčného ihriska v areáli zariadenia, ktoré má slúžiť na organizovanie športových a spoločenských podujatí.

Domov dôchodcov sídli v budove na Veselej ulici od roku 1986. V tomto sociálnom zariadení pre seniorov v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta v súčasnosti žije 150 klientov, o ktorých sa stará 60 zamestnancov.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK