PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/50/rozhlasova_hra_o_biskupovi_gojdicovi.html

Rozhlasová hra o biskupovi Gojďičovi

Ako hold obeti gréckokatolíckeho biskupa Petra Pavla Gojdiča vyznela dnešná premiéra 56-minútovej rozhlasovej hry Vladyka alebo dobrý učeň Krista, ktorú na stanici Regina uviedla 23. júla od 8. h redakcia národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu v Prešove.

Sugestívnu drámu muža, ktorý umrel vo väznici v Leopoldove 17. júla 1960 v deň svojich 72. narodenín, režijne pripravila Jana Truščinská-Sivá s hercami Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove v dramaturgii Vojtecha Bača. Text v rusínčine napísal Štefan Suchý zo Stakčína. Ten je aj v poradí štvrtým laureátom Ceny A. Duchnoviča v oblasti rusínskej literatúry na rok 2000, udeľovanej Karpatorusínskym vedeckým centrom v USA.

Hra, ktorá pôvodne vznikala pre potreby javiskovej inscenácie v DAD-e a čakala vyše rok na svoju verejnú realizáciu, si všíma predovšetkým záver života biskupa Gojdiča vo väzení, do ktorého ho uvrhla ľudovo-demokratická vláda ešte v apríli 1950. V dramatickej skratke ukazuje jeho neochvejnú vieru v Boha, v ľudskosť, v elementárnu spravodlivosť, vo svoj rusínsky ľud. Hlavnej postave hry prepožičal svoj hlas Jaroslav Sisák.

Jozef Jurčišin

(Kultúra/Rozhlas)

 
25.7.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 3298 krát